torstai 23. lokakuuta 2014

Oatmeal Stout – Iso-Kallan Panimo

Koe-erä näytti jo erittäin hyvältä.
Olut Expo se tulla vipeltää ja minä se jään rannalle ruikuttamaan. No ei vaiskaan, vaikka mielelläni mukana olisin. Onnekseni minulle tarjoutui mahdollisuus saada maistella muutamia Iso-Kallan Panimon uutuuksia, jotka tullaan esittelemään Expossa. Eilen maistelin ajan kanssa uuden rukiisen APAn, Syys-Rapan ja tänään on vuorossa uusi ravintolavahvuinen Oatmeal stout. Tuotetta on mahdollista maistaa Olut Expossa ja sen jälkeen tuote lähtenee ravintolajakeluun.

Kun kuulin tästä uutuudesta, olin kovin kiinnostunut siitä, sillä tunnustaudun Oatmeal Stouttien ystäväksi. Tämä tyyli oli Iso-Kallan Panimolle täysin uusi aluevaltaus, joten panimon pojatkin olivat innoissaan tuotteestaan. Sain viime viikolla pienet maistiaiset koe-erästä ja se lupaili erityisen hyvää. Nyt sain lasiini myös tämän lopullisen tuotteen, jossa reseptiikassa oli tehty aivan pientä viilausta ja humalointia oli hieman lisätty.

Iso-Kallan panimon Oatmeal Stout on väriltään erittäin tummaa, lähes mustan puhuvaa. Pinnalle kertyy kauniin vaalean ruskeaa ja paksuhkoa vaahtoa noin sentin kerros. Tältä osin lopullinen tuote poikkesi koe-erästä, joka tuotti reilusti kuohuvaa vaahtoa. Tosin voi johtua myös erityisen varovaisesta kaatotekniikastani, kun muistin tämän kuohuvan hyvin.

Tuoksussa vahvaa tummasuklaisuutta. Lisäksi pehmeää paahteisuutta ja kahvia. Erittäin miellyttävä tuoksukokonaisuus. Lämmettyään tuoksuun hiipii myös lakritsisuutta.

Vaahtoa kertyi niukemmin kuin
koe-erässä, mutta saattoi johtua
myös kaatotekniikasta. Muuten

ulkoasu oli samanlainen.


Maku on paahteinen ja tuo mieleen kiviuuniruisleivän tummuneen kuoren. Lämmetessään makuun tulee mukaan suklaisuutta ja kahvia. Jälkimaussa viipyilee kuiva ja hieman hapan suklaisuus. Suklaan häipyessä "hiiltynyt" ruisleivän kuori maistuu edelleen. Erittäin miellyttävä makumaailma.

Suutuntuma on kokonaisuutena pehmeää ja hieman hapanta, jota kevyt hiilihappoisuus ja humalointi terävöittää. 

Kaiken kaikkiaan erittäin hyvä oatmeal stout ja mielestäni paras tähänasti maistamistani Iso-Kallan Panimon oluista. Päihitti mielestäni myös reilu viikko sitten maistamani Malmgårdin Proto#6:sen, joka edustaa myös oatmeal stout -tyyliä. Toisin kuin ehkä hieman vetisessä Proto#6:ssa, tässä on täyteläinen makumaailma paremmin kohdillaan. Jos jotain toivoisi, niin ehkä hivenen pidempää kypsytystä, jolloin mauilla olisi enemmän aikaa kehittyä, mutta olosuhteiden pakosta sain käsiini erittäin tuoretta tuotetta.

Näissä tumman täyteläisissä ja maukkaissa tunnelmissa voi rauhoittua itsensä kanssa. Jostakin mieleeni tuli Nature Boy biisi, joka on jäänyt muistiini hienona Massive Attackin ja David Bowien yhteistyönä Moulin Rouge leffan soundtrackiltä. Tämän ehkä paremmin jazztulkintoina tunnetun biisin on levyttänyt ensimmäisenä legendaarinen Nat King Cole. Se versio nousi aikoinaan myös listaykköseksi.

Biisin on kirjoittanut itselleni tuntemattomampi eden ahbez eli George Alexander Aberle.  Hieno on tuokin Nat King Colen originaaliversio, mutta itselleni syvimmälle on uponnut tuo surrealistisissa unimaailmassa hönkivä Massive Attackin työstämä teos. Ja Mr David Bowie on vain niin hyvä laulaja! Kyllä kelpaa. Kippis.


Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Oatmeal Stout
Maa: Suomi
Alkoholi: 5,4 %
Muuta: Iso-Kallan Panimon uusi talvikauden tuote Oatmeal Stout. Tulee saataville Olut Expossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti