keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Green's IPA – Green's


En ole koskaan mielestäni maistanut täysin gluteenitonta olutta, mutta monesti on Alkossa oleva Green's IPA kutkutellut. Olut on kuitenkin jäänyt hyllyyn, monet gluteenittomat leivät ja leivonnaiset ovat olleet pettymyksiä. Kekseissä toimii hyvin, kun ne muutenkin on niin kuivia. Joka tapauksessa ei pitäisi kangistua kaavoihin ja omiin ennakkoluuloihin. Siksi otin tämän testiin.

Green's IPA on väriltään tumman meripihkan väristä. Vaahtoa kertyy kohtuullisesti ja se on hieman harmahtavan ruskeaa. Kaikkiaan hyvin herkullisen näköinen olut.

Tuoksussa greippiä, mangoa ja papaijaa. Myös kevyttä pihkaisuutta löytyy. Humalaprofiili vaikuttaa miellyttävältä ja tuoksu on kokonaisuutena raikas.

Maku on hieman makeahko, marjaisa ja kevyen maltainen. Hieman karamellia. Jälkimakuun tulee humalaa, joka ei jää suuhun pitkään katkeroitumaan vaan trooppiset hedelmät löyvät nätisti kättä pohjoisen havumetsän kanssa. Katkeroiden määrä ja hedelmäisyys sopii hyvin niillekin, joille ei ärhäkät humaloinnit iske.

Suutuntuma on hieman vetinen ja siitä tuleekin vähän tiivisteestä tehty mehu mieleen. Toisaalta tämä korostaa oluen keveytta ja raikkautta, jota kuitenkin maukas humalointi hienosti tukee. Ilman pihkaisuutta ja katkeroa olisi tulos voinut olla omaan makuuni liian vetinen ja mehumainen.

Kokonaisuutena erittäin miellyttävä olut ja iso yllätys. En ole maistaa yhtään gluteenitonta olutta ja en tiedä tämän jälkeen yhtään syytä, miksen kokeilisi toistekin. Näköjään myös gluteenittomista viljoista voidaan tehdä maukasta olutta – siltikin että sokerin avustuksella, mutta niinpä tuota on tullut kotipanimossakin lisättyä ohramaltaiden sekaan...

Tätä voi suositella lämpimästi myös gluteenia sietäville. Hieno olut.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 42/50 

Speksit:
Panimo: Green's
Tyyli: Indian Pale Ale
Maa: Englanti (olut pantu Belgiassa)
Väri: 34 EBC
Katkerot: 34,4 EBU
Kantavierre: 11,9°
Maltaat:  Mallastetut hirssit, ruskeat riisinjyvät, mallastetut tattarit ja durrat
Humalat:  Simcoe-, Amarillo- ja Nelson-humalat
Alkoholi: 5,0 %
Muuta: Sokeri ja karamellisoitu sokeri. Täysin Gluteeniton olut.
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti