keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Karu Arki – Saimaan Juomatehdas

Karu Arki. Tässäpä erittäin oiva nimi juhlaoluelle. Karussa arjen harmaudessa kaivataan välillä jotain juhlan aihetta, jotta tuntisimme elävämme. Mutta ei olisi odottanut juhlaoluelta nimeä Karu Arki. Toisaalta juuri se onkin ehkä tämän juttu. Kun puhutaan juhlaoluesta – tai mistä tahanasa juhlajuomasta, niin mikäpä olisi parempi juhlan luoja kuin kumota Karu Arki nurin. Ihan nimellisesti.

No totuuden nimissä, hieman asiaa selviteltyäni selivisi kyseessä olevan Tertin Kartanon 20-vuotisjuhlaoluesta. Olut tuotiin ilmeisesti markkinoille joskus vuoden 2011 (tämä on kyllä hieman huono lähde...), mutta en oikein ole tästä varma, ja mikä olisi tämä juhlavuosi tuonne historiikkiin verrattuna? Tertin kartanossa matkailutoiminta on alkunut ilmeisesti joskus 1978 vuoden tienoilla/jälkeen, kun viimeinen omistajan vaihdos on tapahtunut. Vuonna 2014 kartano on viettänyt myös 120-vuotisjuhlaa, mutta ei tämä ilmeisesti siihen liity. Olkoon se nyt sivuseikka ja keskitytään itse olueen.

Karua Arkea kera varrasleivän ja
tuoreen Viipurin rinkelin sekä 
kuihtuneen kuusen oksan.
Kun Karu Arki kaatuu lasiin, kuohu nostaa pinnalle noin sentin kerroksen valkoista hattaraista vaahtoa, joka laskee kyllä nopeasti. 

Tuoksu on mieto. Hieman nuhainen nenäni aistii kuitenkin kevyttää toffeeta, niukasti mallasta ja häivähdyksen humalaa.

Ensi suullinen on hyvin kupliva, kevyt ja mieto maultaan. Hieman lisä suullisia ja mausta alkaa kuoriutua esiin hieman maltaisuutta ja häivähdys sitruunaisuutta. Jälkimakuun jää mukava humaloinnin katkero.

Suutuntuma on kevyt ja hiilihappoinen. Luonnetta suutuntuman jälkipuolelle tuo vähän napakampi humalointi.

Kaikkiaan mennään perinteisellä ja tutun turvallisella suomalaisella lager linjalla, vaikka jälkimakuun tulee mielestäni bulkkituotantoa rehdimpi humalointi. Tämä ei kyllä itselleni kovastikkaa herätä juhlallisia makuelämyksiä. En siis itse tätä ainakaan juhlajuomaksi valitsisi. Riippuu tietenkin mitkä olisi vaihtoehdot, mutta olen elämäni aikana kyllästänyt itseäni lagerilla sen verran, että ei tämä ainakaan juhlatunnelmaa itsessään luo.

Mutta vaikka etiketissä lukee "Tertin kartanon fiini juhlaolut", ei tästä nyt itselleni kovin fiineys ja juhlallisuus tule esiin. Ehkäpä voisi olla toisin kartanon komeissa puitteissa, mutta ei kotona. Himpun verran bulkkia parempaa. Ugh.

Tosin on syytä muistaa, että jossain vaiheessahan historian saatossa kirkas ja kauniin värinen lager on ollut sitä erikoisuutta. Raikas maku ja kullankeltainen väri ovat varmasti olleet jotain, mikä on laseissa ollut juhlallisempaa kuin perinteisemmät kotitekoiset hieman samaet arkijuomat kotikalja ja sahti. Vaikka on sitä sahtia juhliinkin tehty. Mutta nyt kirkas lager on arkipäivää. Osa karua arkea. Niin hyvässä kuin pahassa.

Karu arki on varmaan suurimmalle osalle kuitenkin työtä. Ainakin itselläni, vaikka se ihan kivaa ja kiinnostavaakin on. Siispä siitä oiva aasinsilta Ismo Alangon ensimmäiseltä soololevyltä, Kun Suomi putos puusta, kappale Työ.

Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 28/50 

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas
Tyyli: Lager
Maa: Suomi
Maltaat:  Ohramallas
Humalat: Jostain luin, että olisi käytetty tilalla kasvatettuha humaloita, mutta minulla ei ole tälle tiedolle mitään todistepohjaa.
Alkoholi: 4,6 %
Muuta: Tertin kartanon juhlaolut, joka on tehty kartanon uuden elämän 20-vuotisjuhlan kunniaksi.
Mistä: Perhetuttava toi Tertin Kartanosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti