sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Rinnakkaisvertailu: Fuller's 1845 Ale vs. Laajalahden Suurpanimon 1845 Ale klooni

Edellisessä postauksessani tein vertailun kahden pihlajanmarja IPAn välillä. Syy tähän oli haaste, jonka sain Laajalahden Suuripanimon Jaakolta. Tässä haasteessa Jaakko haastoi kotipanimokumppaneineen meidän oman kotipanimomme Snow White Breweryn tekemään pihlajanmarjoilla maustetun IPAn, joita sitten laitettaisiin puolueettomaan vertailuun. No se puolueettomuus jäi tällä kertaa ehkä hieman puolitiehen ja tein sen vertailun nyt itse. Tosin yhteinen tuttumme Sahti Seppo on päässyt näitä molempi maistamaan, mutta hänen raporttiaan ei ole vielä kuultu. Itse en pisteyttänyt kumpaakaan (sillä meidän tuotos jäi huonommaksi – ainakin IPA-kategoriassa). ;)

No, samalla kertaa sain PIPA pullon kanssa 3 muuta olutta ja yhden siiderin. Yksi näistä oli Fuller'sin 1845 Alen klooni. Tämän ja originaalin vertailussa oli sen verta herkullinen mahdollisuus, että se oli käytettävä hyväksi, kun originaaliakin oli vielä helposti saatavilla. Eli tuote löytyy kotoisan monopolimme hyllystä hiemankin isommista myymälöistä. Suosittelen tutustumaan, jos et ole vielä tähän tutustunut. 

Mikäs olut tämä on sitten miehiään? Lyhyesti tämä on yksi Fuller'sin vanhoja reseptejä, joita on kaivettu esiin entisten panimomestareiden muistikirjoista ja viilattu nykytuotantoon. Olutta kypsytetään kaikenlisäksi sata päivää ennen pullotusta. Luku 1845 tulee panimon virallisesta perustusvuodesta. 

Tämä olut tuotiin markkinoille 150-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1995 ja on siitä pitäen pitänyt pintansa tuotannossa tasaisen kysynnän myötä. Eikä suotta. Hieno olut. Itselläni tämän viime kertaisesta nauttimisesta on jo noin neljä vuotta, mutta muistot on hyvät. Ja tämä on tosiaan pysynyt pitkään myös Alkon valikoimassa. 

Toki maailmanlaajuisesti suositusta oluesta on tehty monta kloonia kotipanijoiden keskuudessa ja tähän ovat ryhtyneet myös miehet Espoosta. Tarkempaa koostumusta en tiedä, mutta voin sen jakaa tähän myöhemmin, jos pojat sen jakaa. Kloonireseptejä löytyy kyllä useita nopealla googlauksella.

Ensisilmäyksellä väri ero on selkeä.
Lasiin kaadettuna väri on selkeä ero näiden kahden välillä. Originaali on selkeästi punaisempi ja myös kirkkaampi. Klooni näyttää tumman ruskealta eikä näytä päästävän valoa paljoa läpi. Lähempi tarkastelu valoa vasten paljastaa kuitenkin kloonissa olevan samaa punaisuutta kuin originaalissa, mutta se hieman samea ja ehkä siksi myös reilusti tummempaa. Käyttämäni lasit on nimittäin erittäin paksut, joten tummuus korostuu sameuden myötä.

Vaahto on molemmissa samankaltaista ja lasin reunoille nousee pohjasta tasakokoisia kuplia, jotka kertyvät oluen pintaan kauniiksi kupla matoksi. Kloonissa vaahto on himpun verran tummempaa kuin originaalissa. 

Vasemmalla Laajalahden Suurpanimon 1845 Ale klooni ja
oikealla Fuller's 1845 Ale (original). Tässä kameran
erottelu kyky ei pystynyt silmän kykyyn. Klooni näyttää
kuvassa vielä tummemmalta kuin oikeasti.
Fuller's 1845 Ale

Laajalahden Suurpanimon 1845 Ale klooniFuller'sin 1845 Alen tuoksussa pähkinää, rusinaa ja hieman hapankirsikkaa. Laajalahden Suurpanimon kloonin tuoksuprofiili on todella samankaltainen. Ehkä himpun "tunkkaisempi", mutta ei kaukana olla. 

Originaalin maussa alkuun tulee napakka kombo humalan katkeroa ja pehmeää täyteläistä maltaisuutta. Jälkimakuun tulee reilusti pähkinää ja jopa hieman rusinaa. Kloonin ensisuullinen tuo kanssa pehmeää ja täyteläistä maltaisuutta, mutta katkeron napakka huitaisu jää uupumaan. Katkeroa tässäkin on, mutta se ei tule todellakaan samalla tavalla alkuun hyökkäävänä vaan tasaisempana kokonaisuutena. Jälkimaussa kloonissakin tulee pähkinä ja sen lisäksi luumuisempaa aromia sekä tietynlaista "jauhoisuutta", jonka olen maistanut monissa omissakin kotitekoisissa.

En tiedä mistä tämä johtuu, mutta vahva epäilys sen yhteydestä juoman sameuteen on. Tämmöinen maku on selkeästi vähentynyt pidempään kylmässä seisseissä pulloissa, joissa on tapahtunut myös selkeästi kirkastumista. Mistä taas sameus johtuu, niin todennäköisesti hiivasta ja erittäin hienosta mallasjauhosta. Tosin esim. useimmissa vehnäoluissa sameus takaa pehmeämpää ja miellyttävämpää makua. Ainakin minun mielestäni. Tästä tulikin mieleen Reittausblogin Harri Metsäjoen tänään jakamat vinkit kotioluen kirkastamiseen. Pitänee kokeilla ensi kerralla, mutta nyt takaisin tämän oluen pariin. 

Kuplaverho asettuu molemissa kauniin tasakokoisina
kuplina helmimäiseksi matoksi.

Originaalin suutuntuma on pääsääntöisesti pehmeä, jota humalan katkerot rikkovat. Samoin jälkimaun loppuun tulee uutta katkeroa, mutta se on enemmänkin maapähkinään kuorimaista. Johtuisiko mielenyhtymä ambermaltaiden pähkinäisestä aromista. Kloonin suutuntuma mukailee pitkälti originaalin suutuntumaa ilman alun katkeron sipaisua. Jälkimaussa pähkinäinen katkero kuitenkin hivelee limakalvoja ja makuhermoja. 

Kokonaisuutena klooni on erittäin onnistunut, vaikka ensi silmäys näyttääkin aika erilaiselta. Suurin ero on värin oluen hienoinen sameus ja sitä myötä tummuus. Myös suullisen katkeron ensihyökkäys jää tästä uupumaan, mutta originaalissakaan sen puraisu pehmenee oluen hieman lämmettyä. Lisäksi pienoinen "jauhoisuus" poikkeaa originaalista, mutta voi olla, että se johtuu vain pienemmistä tuotanto eristä ja suodattamuudesta. Niin ja 0,1 prosenttiyksikön vahvuusero. Joka tapauksessa Laajasalon Suurpanimolla ollaan onnistuttu erittäin hienosti. Pienellä viilauksella voitanee päästä jo tosi lähelle. Sitten Laajasalon Suurpanimon pojat voivat nauttia tätä Fuller'sin herkkua huomattavasti pienempään litrahintaan kuin mitä monopoli sitä myy. 

Lopuksi ennen Fuller'sin 1845 Alen arviota otetaan musaksi Prince on Assyrian Whatever you want. Hieno biisi upealta biisin tekijältä.Laajalahden Suurpanimon 1845 Ale kloonin tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50 

Speksit:
Panimo: Laajalahden Suurpanimo
Tyyli: Ale
Maa: Suomi
Maltaat: Maris Otter Malt, Amber Malt, Sahtimallas, Carafa I
Humalat: East Kent Goldings
Hiiva: Wyeast 1318 - London Ale III
Alkoholi: 6,4 %
Muuta: Pullotettu 30 päivää käymisen päätyttyä ja
kypsytetty 100 vuorokautta käymisen päätyttyä.
Mistä: Kuuriiripalvelut
Fuller's 1845 Alen tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 39/50 

Speksit:
Panimo: Fuller Smith and Turner
Tyyli: Ale
Maa: Englanti
EBC: 51,5
EBU: 42
Kantavierre: 15,8°
Maltaat: Ohramaltaat
Humalat: Goldings
Alkoholi: 6,3 %
Muuta: Kypsytetty 100 vuorokautta ennen myyntiin tuloa.
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

4.1.2015 Lisätty kloonin raaka-aineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti