lauantai 17. tammikuuta 2015

Old Engine Oil vs. Ola Dubh 12 – Harviestoun

Pari vuotta takaperin erään Kuopion Olutseuran pruuvin jälkeen maisteltiin kimpassa Gloriassa Harviestounin Ola Dubh 30. Huikean hieno makukokemus oli ja mukava päätös illalle. Nyt kun Alkossa on tällä hetkellä saatavana Harviestounin Ola Dubh 12:sta (niissä, missä sitä vielä siis on), piti sitä ostaa pari pullollista jemmaan. 

Tarkemmin tähän perehdyttyäni huomasin Ola Dubhin pohjautuvan Harviestounin ehkäpä tunnetuimpaan tuotteeseen – Old Engine Oiliin. Muistelen sitäkin joskus maistaneeni, mutten löytänyt siitä varmaa merkintää, joten nyt oli hyvä tilaisuus ottaa sekin maistoon ja suorittaa rinnakkain maistelu.

Nämä erikoisemmat tuotteet
muuten numeroidaan ja tuotanto
on huomattavasti rajoitetumpaa
kuin panimon perustuotteitteissa.
Old Engine Oil on useinkin ollut Alkon valikoimissa (löytyy siis myös tällä hetkellä) ja lajityylinsä erittäin arvostettu edustaja. RateBeerissä kyseinen tuote on saanut 98 pistettä, joten ei mikään kehno tekele. Vertailun vuoksi myös Ola Dubh 12 on päässyt hyville pisteille – 99. Joten kehnoista tuotteista ei ole kysymys.

Old Engine Oil edustaa Black Ale tyyliä. Näin myös Ola Dubh 12, mutta Harviestounin sivuilla kerrotaan sitä valmistettavan 10,5 %:seksi tehdystä Old Engine Oilista, jota sitten kypsytetään  6 kuukautta Highland Park viskitynnyreissä. Numero (tässä 12) tulee vuosista, jonka ajan viski on kypsynyt käytetyissä tynnyreissä. Panimo valmistaa Ola Dubh sarjaa samalla kaavalla myös muiden ikäisissä viskitynnyreissä. Panimon normituotannossa on Ola Dubhia 12, 16 ja 18 sekä rajoitetussa tuotannossa Ola Dubh 30, 40 ja 1991 samalla logiikalla, mutta jälkimmäisessä kypsytetty Highland Park 1991 Vintage Single Malt Whiskey tynnyrissä, jota ei välttämättä enää ole paljoa saatavilla.

Nämä pullovahvuudet on kypsyteksen jälkeen laimennetty 8 %, mutta tynnyreistä baareissa on mahdollista saada originaalina 10,5 %:na. Siitä huolimatta prosentti ero Old Engine Oiliin on 2 %-yksikköä. Mutta käydäänpäs nyt vertailujuomien pariin.

Krakatau's Passion IPA on mäskätty, keitetty ja saatu
pönttöön jäähtymään. Sitten oli aika rauhoittua ja
keskittyä maistelemaan orginaalia Black Alea ja siitä
lähtöisin olevaa kypsytettyä herkkua. Taustalla
IPAn ominaispainon mittaus.
Molemmat ovat väriltään syvän mustia ja lähes läpikuultamattomia tummuudessaan. Old Engine Oil vaikuttaa jopa hiukan tummemmalta. Ola Dubhiin tulee vähemmän vaahtoa ja se on lyhyt ikäisempää. Vaahdon väri on Old Engine Oilissa ruskeampaa ja kuohkeampaa kuin Ola Dubh 12.  

Old Engine Oilin tuoksussa kahvia, savua ja metvurstia. Ola Dubhin tuoksuprofiilissa on ensi nuuhkaisussa selkeä ero "kevyempään" suuntaan. Tuoksusta puuttuu savuisuus ja lihaisa rasvaisuus, mutta siinä selkeää viskisyyttä. 

Ulkonäöllisesti suurin ero on vaahdon
määrässä ja värissä.
OEOn maku paahteinen, savuinen ja siitä löytyy myös hiukan eucalyptusmaisia aromeja. Vähän kuin Sisu patilleja. Suutuntuma paksu ja hiukan tunkkainenkin. Kuitenkin kokonaisuus on yllättävänkin mieluisa. Joku tuhti lihapala tai makkarat tähän kaveriksi niin tilanne olisi erinomainen. 

Ola Dubh 12:n maku selkeämpi ja makumaailmaltaan tasapainoisempi. Maussa voi maistaa suklaisuuden ja mokkaisuuden lisäksi selvästi viskisyyttä ja karemellisoitua sokeria. Viskisyys ei ole ylitse lyövää vaan nautinnollinen aromi, joka nousee esiin ja viipyilee maussa, muttei dominoi. Jälkimakuun nousee savuisuutta moottoriöljystä muistuttamaan.  Suutuntuma täyteläinen ja erittäin tasapainoinen. Erittäin onnistunut juoma. 

Muistot Ola Dubh 30 on parin vuoden takaa ja muistan maun olleen samansuuntainen ja erittäin pehmeä ja täyteläinen. Mitään muistiinpanoja siitä ei ole, joten varma ei voi olla.

Verattuna näitä kahta toisiinsa voi vain ihmetellä, mitä kypsyttely viskillä kyllästettyssä tammitynnyrissä on makumaailmaltaan tehnyt. Vanhan koneen savuisuus ja tervaisuus on jäänyt taka-alalle ja antaa muistutuksen itsestään vain jälkimaussa. Samoin rasvaisuus tai metvurstimaisuus loistaa poissa olollaan. 

Old Engine Oilia lihaisalle pääruoalle ja Ola dubh 12 suklaisen jälkkärin kera. Lämmetessään maut pehmenee ja täyteläisyyttä tulee lisää. Eukalyptus jää vähän pois ja tilalle tulee mantelia. Näitä molempia voi suositella lämpimästi! Huikeita juomia. Nyt on monopolissa siis hyviäkin herkkuja.


Ola Dubh 12 tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 10/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 45/50 

Speksit:
Panimo: Harviestoun
Tyyli: Black Ale
Maa: Skotlanti
Väri: 186 EBC
Katkerot: 40 IBU (Alkon mukaan 31 EBU)
Kantavierre: 19,2°
Maltaat:  Lagermaltaat, kauramaltaat, paahdetut ohrat
Humalat:  Galena, East Kent Goldings, Fuggles
Alkoholi: 8,0 %
Muuta:  Kypsytetty 6 kk Highland Park 12 vuotiaassa viskitynnyrissä. Pullon numero 15986.
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio
Old Engine Oilin tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 45/50 

Speksit:
Panimo: Harviestoun
Tyyli: Black Ale
Maa: Skotlanti
Väri: 157 EBC
Katkerot: 40 IBU (Alko 45,6 EBU)
Kantavierre: 15,8°
Maltaat:  Palemaltaat, kauramaltaat, paahdetut ohrat
Humalat:  Galena, East Kent Goldings, Fuggles
Alkoholi: 6,0 %
Muuta: Old Engine Oil mukailee perinteistä kelttiläistä reseptiä.
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti