perjantai 17. huhtikuuta 2015

Aarni Rukiinen IPA – Panimoyhtiö Hiisi

Panimo Hiisin Aarni IPA tuli saataville tämän vuoden Alkon käsityöläisoluiden myötä – ja nyt sitä on myös saatavilla rajoitetusti Alkon T3 valikoiman kautta kymmenessä Alkon myymälässä muulloinkin. Itseni kannalta nämä on harmillisesti Jyväskylän seudulla ja Helsingissä. Tosin en ole tätä vielä maistanut, jotten en mene vielä varmaksi sanomaan, että se harmi on, mutta jos Hiisin linja ja taidot on pitänyt myös tämän oluen kohdalla, niin harmi se on. Olipas paska lause. Mutta asiaan.

Aarni on siis ruishiutaleilla ryyditetty IPA olut, jonka humalointiin on käytetty jenkkihumalia. Suodattamaton, pastöroimaton, lisä- ja säilöntäaineeton. Suomalainen käsityöläisolut Jyväskylästä.

Aarni on väriltään tumman meripihkan väristä ja kauniin kirkasta. Pinnalle kertyy kaadettaessa ohuehko kerros vaahtoa, joka jää laskeuduttuaan isommiksi kupliksi lasin reunalle.

Tuoksu marjaisa, hieman hapan ja kevyttä toffeisuutta. Tuoksun yleisfiilis on himpun verran tunkkainen, muttei häiritsevästi. Sen vuoksi tuoksuprofiilia tuntui olevan hankala hahmottaa.

Maku tumman maltainen, kevyen karamellinen ja greippinen. Jälkimakuun kasautuu reilusti humalan katkeruutta, jossa on mukana greipin kalvoisuutta ja männynhavuja. Makumaailma on raskaampi kuin raikkaissa ja hedelmällisissä jenkki IPA-oluissa. Mennään oikeastaan paljon brittisuuntaan, vaikka hedelmää ja pihkaakin on mukana.

Suutuntuma on melko täyteläinen mallasrungon ansiosta. Rukiisuus tuo vähän tummemmaa ja "tunkkaisempaa" suutuntumaa. Jälkimaussa on mukavasti katkeruutta.

Kokonaisuuten erittäin kelvollinen IPA. Himpun verran tunkkaisuus vie suurimman innostukseni tähän, mutta muuten makumaailma ja suutuntuma ovat erittäin hyvät. Tämä olut sopisi hyvin myös tuhdimpien liha- ja pataruokien kumppaniksi.


En ole pitkään aikaan laittanut mitään musasuosituksia, mutta kun Hiisin pojat näitä suosituksia omille juomilleen laittavat, niin onhan niitä noudatettava. Tällä kertaa nautiskelijaa suositellaan nauttimaan olut Sigur Rósin kera ja näinhän se tehdään. Minä voin tunnustaa olevani kyseisen bändin jonkin sorttinen fani. Laitankin tähän oman kaikkien aikojen suosikkibiisini, joka on Untitled 8 bändin vuonna 2002 ilmestyneeltä neljänneltä levyltä ( ). 

Tämä eeppinen levyn päättävä kappale vaatii kuulijaltaan hieman kärsivällisyyttä 11.45 minuutin mitallaan (alla oleva liveveto on lyhyempi), vaikkei ole edes levyn pisin kappale. Anna kappaleelle kuitenkin aikaa. Alku alkaa kauniilla kitaranäppäilyllä ja jatkuu sen saattelemana yli kuusi minuuttia, kunnes muuttuu salakavalasti iloisista tunnelmista painostavaan nostatukseen, joka saa kuitenkin lopun ennen aikojaan. Mutta tästä se ihokarvat pystyyn nostava osuus vasta alkaa. Biisin loppu puoli tarjoaa loputtomiin kasvavalla lopullaan lähes orgastisen kuuntelukokemuksen, joka ei jätä kylmäksi. Tämä oli myös huikea livenä ja sisältää hienoa, mutta yksinkertaista rumputyöskentelyä. Siksi myös liveversio. Ugh. Olen puhunut ja nauttinut oluesta. Nauti sinäkin.Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50 

Speksit:
Panimo: Panimoyhtiö Hiisi
Tyyli: Indian Pale Ale
Maa: Suomi
Väri: 18 EBC (Alko 27,9 EBC)
Katkerot: 49,8 EBU
Kantavierre: 15,8°
Maltaat:  Pale ale-, ruis- ja vehnämaltaat, crystal 100 -maltaat, ruishiutaleet
Humalat:  Chinook ja Simcoe
Alkoholi: 6,9 %
Muuta: Erä #132. Alkon 2015 käsityöläisoluita.
Mistä: Prisman Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti