keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Barley Wine – Malmgårdin Panimo Oy

Vielä on maistamatta muutama Alkon vuoden 2015 käsityöläisvalikoiman oluista, joista tänään maistoon valikoitui Malmgårdin Barley Wine. Huomenna on vapaa päivä, niin on hyvä hetki rauhassa maistella tätä vahvempaa olutta. Mielummin olisi hommannut tämän tyylisen oluen koossa 0,33 l tai jopa 0,25 l, koska alkoholiprosenttien vuoksi puolen litran jälkeen ei olisi muutamaan hetkeen asiaa auton rattiin. Ei sillä, että olisi hinkua siihen, mutta tuo humaltuminenkaan ei hirveästi innosta. Mutta käsittääkseni tällä hetkellä teknillisistä syistä Malmgårdin pullotuslinjastolla ei ole mahdollista ajaa näitä pienempiä pullokokoja.

Ohraviiniä viinilasista. Tätä
kelpaa maistella ja nautiskella.
Mutta ei anneta sen nyt enempää häiritä vaan siirrytään ohraviinin pariin. Malmgårdin Barley Wine on väriltään tumman punaruskeaa, mutta kirkkaampaa valoa vasten katsottuna punaisuus korostuu. Vaahto ei lasiin kaadettaessa muodostu nimeksikään, mutta se vähäinen vaahto reunalla on hyvin pieni kuplaista, paksunoloista ja pitkäikäistä.

Tuoksussa pehmeää maltaisuutta, kevyttä suklaisuutta ja häivähdys toffeeta. Lämmettyään hiukan myös kahvin paahtuneita pehmeitä aromeja.

Maussa on ensimmäisenä limakalvoille ehtii katkeruus, joka säilyy läpi maun viipyillen vielä jälkimaun viimemetreille. Maku ei kuitenkaan ole pelkkää katkeroa. Malmgårdin Barley Wine tarjoilee pehmeää suklaan ja mokan makuja sekä yrttisyyttä ja häivähdyksen lakritsia. Sitten jostain puskista väliin survaistaan vähän raikkaita marjoja. Hieno ja yllättävä makukombo, joka pysyy kuin ihmeen kautta maltillisena mutta monipuolisen maukkaana pakettina. Maussa alkoholi ei maistu ollenkaan, mikä on yllättävää näinkin voimakkaalle oluelle.

Suutuntuma on täyteläinen tuhdin mallasrungon ansiosta, jota napakka humalointi katkeroittaa ja kuivattaa. Kuitenkin raikkautta löytyy myös. Hiilihappoja on hyvin hillitysti. Katkerot kuivinen tuntemuksineen viipyilee jälkimaussa pitkään.

Valoa vasten tarkasteltaessa Barley Winen väri hehkuu
kauneimmillaan. Ja suureksi ihmetykseni lasiin oli
ilmestynyt vaahtovalas. Ugh! Valaat ovat puhuneet.
Melkoisen monipuolinen ja hieman haasteellinenkin ohraviini. Katkerot voivat lyödä luoltaan pois kevyemmän ja raikkaammaan tunnelman ystävät (kuten vaimoni), mutta ken ei pelkää katkeron mieltä kirvoittavaa ja limakalvoja kuivattavaa tunnelmaa, voi löytää tästä hienon makukokoelman, joka kestää pitkää ja rauhallista nautiskelua. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen kategoriaan ja pidän tästä oluesta paljonkin. Voisi katsastaa, josko löytyisi lähi Alkoisto jokunen pullo jemmaan.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 41/50 

Speksit:
Panimo: Malmgårdin Panimo Oy
Tyyli: Barley Wine
Maa: Suomi
Väri: 49 EBC (Alko 65,9 EBC)
Katkerot: 88 EBU (Alko 76,1 EBU)
Kantavierre: 22 °P (Alko 21,5 °P)
Maltaat:  Pilsner-, dark ale-, karamelli- ja suklaamaltaat
Alkoholi: 10,4 %
Muuta: Tarjoilulämpötila 12-15°C. Alkon vuoden 2015 käsityöläisolut valikoimaa.
Mistä: Prisman Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti