perjantai 24. huhtikuuta 2015

Flipside Red IPA (2014) — Sierra Nevada

Tällä kertaa maistelussa Sierra Nevadan sesonkiolut Flipside Red IPA, joka on aromihumaloitu Citran, Simcoen ja Centennialin tuoreilla humalakävyillä. Tämä Alkoon tullut erä oli 300 pulloa ja meni hyvin nopeasti. Tosin kovin pikaisesti tämä ei ollut Alkon hyllyille päätynyt, kun viimeinen käyttäpäivä olisi pullon mukaan tämän vuoden elokuussa. Tästä voimme päätellä, että olut on todennäköisesti pullotettu elokuussa 2014, joten ei kovinkaan tuoretta IPAa.

Maukasta IPAa ja pientä iltapalaa.
Tuoksu on kevyen karamellinen ja toffeinen. Humalointi ei tule läpi paljoakaan tuoksussa. Oikeastaan hyvin mieto. Ei todellakaan mikään paha, mutta kun ei kunnolla hyökkää, niin ei pisteetkään kovasti nouse. Ei toki ole mikään tuorein.

Flipside Red IPA on väriltään tumman meripihkan tai hieman patinoituneen kuparin väristä. Hieman rusehtavaa pienikuplaista vaahtoa kertyy pinnalle kolmen sentin kerros, joka laskeuduttuaan jää huntumaiseksi pitkäkestoiseksi kerrokseksi pintaa peittämään. Erittäin herkullisen näköinen. 5

Maku on maltainen, paahdetun karamellinen ja kevyen hedelmäinen. Jälkimakuun tulee katkeroa ja pihkaista humalointia. Jännä, ettei esim. Citran sitrusmaisuudesta ole oikein mitään havaintoa. Myös jälkimaussa on paahdettua sokeria. Maussa humalat on enemmän havumetsää kuin trooppisia hedelmiä. Paahdettua sokeria ja karemellisoitua päärynää – ehkäpä jopa Calvadosmaisia aromeja kuitenkin löytyy. Kunnon suullisen jälkeen katkerot viipyilee pitkään mukana. Ehkä "säilytys" on vienyt tästä isoimman terän. Eli elokuussa 2014 pullotettu IPA ei ole parhaassa terässä huhtikuun lopussa. 

Onpas sattunut kuvaan huonosti
pesty lasi. Upean väristä silti.
Suutuntuma on pehmeä ja maltainen. Jälkimaun katkerot tuovat kivasti ryhtiä makuprofiiliin. 

Kokonaisvaikutelma on kuitenkin aika kiva. Olisin odottanut tältä etiketin perusteella nenän limakalvoja hiveleviä humaloiden tuoksuja ja makunystyröitä helliviä makuja, mutta sitä ei saatu. Oikein maukas siitä huolimatta. Mallasrunko on oikein napakka ja maukas. 16 Tätä kyllä haluaisin maistaa tuoreena, mutta silti en itse pistettyäisi tätä RateBeerin tapaan huippu korkealla, vaikka hyvää onkin.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 40/50

Speksit:
Panimo: Sierra Nevada
Tyyli: Indian Pale Ale
Maa: Yhdysvallat
Katkerot: 60 IBU
Kantavierre: 14 °P
Maltaat:  Two-row Pale, Wheat, Caramel, Chocolate
Humalat:  Katkerot: Magnum, Aromit: Citra, Simcoe, Centennial
Alkoholi: 6,2 %
Muuta: Sierra Nevadan sesonki olut. Aromit kokonaisista tuoreista humalakävyistä. Panimo suosittelee oluen kaveriksi asialaista mausteista ruokaa tai Fajitasmausteista lihaa. Juustoista Port-Salut käy myös ja jälkkäreistä karamellipohjaiset annokset.
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti