lauantai 6. kesäkuuta 2015

Impala Imperial Pils — Coppersmiths Brewery

Elämäni ensimmäinen palkallinen loma alkoi nyt. Hieman on uskomaton olo. Tällä menolla seuraava lienee juuri ennen kuin jään eläkkeelle. No toivottavasti ei nyt sentään niinkään. Mutta joka tapauksessa loman kunniaksi maisteluun otin Coppersmith's Breweryn Impala Imperial Pilsin.

Imperial Pils on tyylilajina itselleni vähemmän tuttu. Kun katsoin muistiin panojani, niin aiemmin olen maistanut tämän kategorian edustajiasta vain Stadin Panimon Bismarckin sekä BrewDogin ja 8 Wired Brexwing Co.:n yhteistuotoksen Dog Wiredin. Joten ennakko odotuksia ei hirveästi ole, muuta kuin voimakkaampi katkerohumalointi.

Humaloinnista puheenollen tämä Impala on sinällään mielenkiintoinen tuotos, että ensimmäistä kertaa havaitsen Alkon labran mittauksien saaneen isomman katkero arvon kuin mitä panimo ilmoittaa. Ja se on vielä melkoisen paljon isompi, sillä Alko ilmoittaa nettisivuillaan oluelle mitatuksi EBU arvoksi 98,5, kun pullon kyljessä lukee vain IBU 63!!!

Coppersmiths Brewery on siitä myös mielenkiintoinen, että he ilmoittavat oluessa käytetyn hiivan, mitä suurin osa panimoista ei tee. Onhan hiiva yksi tärkeimpiä oluen makuun vaikuttavia tekijöitä. BrewDog pitää käymisprosessia nykyajan alkemiana ja hiiva heidän viisasten kivenä (Teksti vapaasti käännettynä BrewDogin lasin alusesta). Aiemmin maistamani Coppersmith Breweryn Fusion Saison! Rhubarb & Rasberryssä on käytetty Belle Saisonia, jota myös meidän kotipanimossa on saisonin valmistuksesa käytetty ja käytetään taas kesällä. Ja tänä keväänä valmistetussa Samuel Adams Boston Lager kloonissa (Lazy Sunday) käytettiin samaa SafLager w34/70 hiiva kantaa kuin tässä Impalassa.

Impala Imperial Pils on väriltään kirkkaan kullankeltaista. Valkoista vaahtoa kertyy melkoisen niukasti. Herkullisimman näköinen olisi ollut hieman tuhdimmalla vaahtokukalla.

Tuoksu maltainen, ruohoinen ja hieman pihkainen. Tuoksusta löytyy myös kevyttä kukkaisuutta.

Maku on reilun humaloitu. Kunnon katkero osastoa. Vastaleikattua ruohoa, pähkinäisyyttä ja havuja perkele. Jälkimaussa viipyilee pitkät katkerot limakalvoilla.

Suutuntuma on reilun katkeroinen ja kuiva. Napakka mallasrunko tukee katkerointia. Myös mukavan raikas, mitä katkerointi korostaa. Ois pitänyt nauttia kylmempänä. Uskon tämän olevan parhaimmillaan kylmänä.

Kokonaisuutena positiivinen kokemus. Reipas pils, jossa alkoholi pitoisuus ei maistu ja katkerointi on reilua, muttei kuitenkaan mikään överi.  Voin suositella lämpimästi kaikille katkerohumaloinnin ystäville.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 39/50  

Speksit:
Panimo: Coppersmith's Brewery
Tyyli: Imperial Pils
Maa: Ruotsi
Väri: 10 EBC (Alko 22 EBC)
Katkerot: 63 IBU (Alko 98,5 EBU)
Kantavierre: 16,65 °P (Alko 15,8 °P)
Maltaat: Pils- ja melanodimaltaat
Humalat: Columbus, Northern Brewer ja Motueka
Hiiva: SafLager w34/70
Alkoholi: 7,5 %
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti