torstai 18. kesäkuuta 2015

Nokturn – Pühaste

Painajaisiin viittaava etiketti.
Eli pakko hankinta.
Tänä iltana juhannuksen korvalla, tuon yöttömän yön hetkellä, otin maistoon Tallinnan reissulta mukaan lähteneen virolaisen Pühaste panimon Nokturn oluen eli "yöllisen". Toisin kuin juhannuksen yölliset hetket, tämä olut ei ole valoisa. Tämä näyttäisi olevan täysin sen vastakohta. Etiketissäkin loikoilee musta lapsen hahmo sängyllä ja päälle kurottautuu puuihminen mustien lintujen miehittämät oksat ojossa.

Tämä Nokturn on tuhdin oloinen paketti. Tyylilaji on Imperial Black IPA. Prosentteja on 9,5 % ja IBUja 100+! Mielenkiintoinen paketti.

Nocturne on väriltään syvän mustaa. Tästä ei paljoa läpi näy. Vähän moottoriöljymäinen. Synkempi kuin synkin yö. Nimensä mukaisesti. Ohuimmalta kohdalta näkyy hieman punertavuutta, kun valoa vasten katsoo. Pinnalle kertyy noin kaksi senttimetriä maitokahvin valkoista vaahtoa. Melko herkullisen näköinen olut.

Tuoksussa paahtunutta mallasta, kevyttä kahvisuutta ja sitrusmaista humalaa. Greippiä ja pihkaakin löytyy.

Maku on erittäin paahteinen. Oikeastaan liiankin omaan makuuni. Paahteinen katkeruus jatkuu koko makuskaalan läpi, mutta lopussa reipas humalointi raikastaa hieman makumaailmaa. Kun suu vähän tottuu tähän paahteiseen – ja jopa nokiseen makumaailmaan, alkaa siitä löytymään myös kahvin, suklaan ja hennon kukkaisiakin aromeja. Reilusti aromihumaloitahan tässä on käytetty ja ne tuntuukin.

Mustaa on nämä yölliset hetket.
Suutuntuma on kuiva ja katkera, mutta kuitenkin yllättävää raikkautta on myös mukana. Erikoinen yhdistelmä.

Kokonaisuuten mielenkiintoinen Imperial Black IPA, jonka hillitön paahteisuus ja nokisuus menee jo hieman yli omaan makuuni. Makuja tässä on, mutta tuo nokinen katkeruus meinaa peittää muut maut alle. Nähtäväksi jää tuleeko tästä yöllisiä painajaisia. Sen verta on tuhti pakkaus. En ostaisi toiste eikä ole Black Ipojen parhaimmistoa, vaikka tuntemattomampi tyylilaji onkin.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33/50 

Speksit:
Panimo: Pühaste
Tyyli: Imperial Black IPA
Maa: Viro
Väri:  en tiedä, mutta erittäin mustaa.
Katkerot:  100+ IBU
Humalat:  Columbus, Mosaic, Chinook, Citra
Alkoholi: 9,5 %
Mistä: Öllepood (Lai 8), Tallinna, Viro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti