sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Vanaeit Wheat IPA – Õllenaut Pruulikoda

Tallinnan reissulta lähti matkaan monta mielenkiintoista olutta. Õllenautilta olen maistanut aiemmin keväällä Vanamees ruis IPAn Bryggerissä ja nyt sain kotipartsille maistoon Vanaeit vehnä IPAn. Sukulaisoluita. Eri viljalla höystettyjä vain. Tällä on myös etäistä sukulaisuutta myös edellisen arvioni Muflonin Mosaic vehnä IPAn kanssa. Molemmissa vehnäipoissa on myös Mosaic humalaa, joten nyt nähdään onko virolainen Õllenaut onnistunut paremmin kuin kotimainen Beer Hunter's tällä kombolla.

Vanaeit on väriltään vaalean ruskea ja hieman sameaa. Itselläni kaataessa hurahti mukaan reilummin pohjahiivoja. Valmistajakin suosittelee jättämään sakat pulloon. Ei olisi ehkä kannattanut. Väristä tulee mieleen hieman normaalia tummempi vappusima. Pinnalle kertyi parin sormen leveyden verran kuohkeaa vaahtoa.

Tuoksu on hiivainen, mallasmäskinen ja hieman juureksinen. Ei kovasti kiehdo, kun olut on lasissa, vaikka miellyttäviä tuoksuja olutta tehdessä ovatkin. Kovan nuuhkinnan ja muutaman kulauksen jälkeen tuoksusta löytyy hieman sitrusmaista hedelmäisyyttä ja persikkaa. Silti vähän tympeä kokonaisuus. Ehkä osa syy siinä, että liian ronskin kaatamisen vuoksi pohjasakkoja meni aiottua enemmän lasiin.

Õllenautin oluissa on hauskat 
simppelit etiketi, joissa seikkailee
samaan tyyliin piirretty yksinkertainen
 hahmo. Etiketistä plussaa. Ainut miinus,
ettei tarkempi speksejä, kuten IBU 
arvoja, löydy tästä.
Vanaeitin maku on karamellinen, hieman katkeran kitkerä ja hennon banaaninen. Jälkimaussa kevyen pihkainen katkero viipyilee pidempäänkin. Jännä fiilis tästä jää. Parempaa oli Muflonin Mosaic IPA.

Suutuntuma on heti ensimausta lähtien samaan aikaan yllättävänkin pehmeä ja täyteläinen sekä katkera.

Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen olut, mutta lopulta vähän tympeäksi kokonaisuudeksi tämä kääntyi. Raikkautta olisin kaivannut selvästi enemmän. Ehkä ruokaoluena olisi toiminut paremmin. Valmistaja onkin etikettiin lisännyt ruokasuosituksiksi mausteisen makean Aasialaisen ruoan, suolatun lohen (oisko graavilohi?!?) ja Brie juuston. Suosittelen valitsemaan Muflonin Mosaic IPAn, jos satut joutumaan tilanteeseen, jossa jompikumpi pitäisi valita. Mutta jos päädyt tähän, niin kokeile panimon ruokasuositusten kanssa.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50 

Speksit:
Panimo: Õllenaut Pruulikoda
Tyyli: Wheat IPA
Maa: Viro
Maltaat: Ainakin vehnää
Humalat:  Mosaic
Alkoholi: 7,1 %
Muuta: Erä #099, myös sokeria mukana.
Mistä: Stockman, Tallinna, Viro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti