perjantai 31. heinäkuuta 2015

ULG 2 – Põhjala

Komia ja mielipiteitä jakava ulkoasu.
Kesäkuisella Tallinnan reissulla tarkoituksenani oli hommata virolaisia pienpanimo-oluita kotiin viemiseksi ja montahan sieltä mukaan lähti. Öllepoodissa tämän Põhjala panimon ULG 2 pullon nähtyäni oli se heti siirrettävä ostoskoriin. Sen verta mielenkiintoiselta ja samalla myös epäilyksiä herättävältä näytti tämä raa'aalla jauhelihalla komistettu etiketti. Etiketissä oli myös HÕFF-logo, josta minulla ei ollut mitään käsitystä mihin tämä liittyy.

Pieni googlailu valaisi kuitenkin asiaa. HÕFF on lyhenne Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival eli Haapsalun kauhu- ja fantasiafilmifestivaali. Sehän selittää etiketin ja kuvauksen "Blood Red Rye IPA". Itse en ole suurin kauhun ystävä, mutta fantasia kyllä uppoaa tyylilajina. Toivottavasti tämä juomakin. Ainakin tähän astiset maistamani Põhjalan oluet ovat olleet oikein maukkaita.

ULG 2 on väriltään tumman punaruskeaa. Himpun verran ruosteen ruskeaa ehkä. Ei tämä nyt ihan verta väriltään muistuta – ellei sitten sillä tarkoiteta kuivunutta verta. Kaadettaessa pinnalle muodostuu kuohkea vaalean ruskea vaahtokerros.

Tuoksu on kuivahko ja mieto. Siitä löytyy autioiden peltojen mallasta, saharan kuivattamaa taatelia, läimäys havuisia humalia ja tupsahdus savolaista talkkunaa.

Itse olutkin näytti hyvältä,
vaikkei juoksevan veren-
punaista ollutkaan.
Maku on hyvin paahteinen ja humalan katkeroinen. Kuin pohjaan palanutta kahvia ja jopa nokea. Kyllä tästä mallastakin löytyy, mutta sekin on emmän sävyltään tummempaa. No onhan tässä toki ruista. Jälkimakuun rulee reilusti greipin sisäkalvomaista katkeruutta ja pihkaa, jotka viipyilevät pitkään suussa.

Suutuntuma on kuiva ja katkera. Liiankin. Jotenkin tympeäksi käy tämä.

Kokonaisuutena tämä ULG 2 ei nyt iskenyt yhtään. Plussaa yrittämisestä ja hienosta yhteistyökumppanista. Samoin etiketin huomion herättävyydestä palloja putosi koriin. Mutta toisten en ostaisi.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 1/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 26/50 

Speksit:
Panimo: Põhjala
Tyyli: Ruis IPA / Blood Red Rye IPA
Maa: Viro
Maltaat: Ainakin ruista ja lienee ohraakin.
Humalat: Jenkki humalia
Alkoholi: 7,5 %
Muuta: Veriappelsiinia
Mistä: Öllepood (Lai 8), Tallinna, Viro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti