sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Aamupala Ale – Laajalahden SUURpanimo

Eilen lukaisin aamulla jutun baariin aamuoluelle tulevista ihmisistä. Siitä mieleeni tuli jääkaapissa sopivaa hetkeä odottava Aamupala Ale, joka on Laajalahden SUURpanimo nimellä toimivan Espoolaisen kotipanimon mielenkiintoinen tuotos. Sain kyseistä tuotosta kaksi pulloa jo viime keväänä ja toisen niistä maistoin heti miten silloin. Toinen jäi odottamaan sopivaa hetkeä.

Ajattelin, että se olisi kiva nauttia joku rauhallinen aamu. Ja tänään semmoinen oli tarjolla, kun muu perhe oli reissussa. Siispä pullo jääkaapista aamupalan kaveriksi.

Jotakin tuttua tässä on... Panimolla ollaan panostettu
tyylikäisiin ja sopivan huumoripitoisiin etiketteihin.
Harmi vain, etteivät ne pulloihin asti päätyneet.

Laajalahden SUURpanimon panimomestari
Jaakko laittaa raaka-aineet mäskäytymään.
Raaka-aineina tässä oluessa on ollut Weetabix, Nalle ohrahiutaleet ja Start! aamiaismysli. Mallasta on myös mukana. Lisänsä makuun on tuonut pannullinen vastakeitettyä kahvia ja pomeranssinkuori. 

Aamupala Ale on väriltään tumman punaruskeaa ja hieman sameaa. Punaisuus korostuu valoa vasten katsottuna. Lasiin kaadettaessa vaalean ruskeaa vaahtoa muodostuu reilusti, joten koko pulloa ei saa kaadettua kerralla lasiin.

Tuoksu maltaisa ja hivenen sitruksinen. Myös yrttejä ja kahvimaisuutta löytyy. Jotain tunkkaisuutta tässä on aistittavissa, mikä latistaa hieman tuoksuprofiilia.

Maku on aika täyteläinen. Siinä tuntuu paahteista mokkaa, maltaisuutta ja humalan katkera puraisu. Voimallisempien makujen alta löytyy myös sitrusta. Jälkimakuun tulee hieman kumimaisuutta. Panimomestari Jaakko oli sitä mieltä, että olut oli menettänyt parhaan teränsä kypsytyksessä. Ehkä jopa jotain kontaminaatiota, mutta ei tässä minusta kuitenkaan selkeää virhemakua ollut. Muistelin myös itse, että maku oli parempi tuoreempana. 

Suutuntumaltaa täyteläinen ja jopa hieman pehmeä, kunnes kääntyy jälkimaussa jopa kovan katkeraksi, mikä ei anna oikein tilaa mauille.

Kokonaisuutena kuitenkin varsin onnistunut olut, kun ottaa huomioon lähtöraaka-aineet. Tämä pullo oli iästynyt noin puoli vuotta eikä varsinaisia virhemakuja ollut siihen kehittynyt eikä eltaisuutta löytynyt, joten rasvat on onnistuttu kuorimaan pois. Sinällään erittäin mielenkiintoinen olut ja osoittaa, että olutta voi tehdä monenlaisista lähtöaineista.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50 

Speksit:
Panimo: Laajalahden SUURpanimo
Tyyli: Ale
Maa: Suomi
Maltaat: Weetabix, Nalle ohrahiutaleet ja Start! aamiaismysli. Lisäksi Maris Otteria, Amber mallasta ja Carabohemian
Alkoholi: 5,7 %
Muuta: Kahvia ja pomeranssinkuorta.
Mistä: Sain maistiaispullon panimon

(18.10.2015 klo 22.52 Muutettu tieto, ettei oluessa olisi lisättyä mallasta. Sitä on)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti