lauantai 19. huhtikuuta 2014

Emmer Tripel – Malmgårdin Panimo

Kesärenkaiden vaihto projektin vuoksi missasin tänään saunavuoromme, mutta aina ei voi voittaa. Kuuma suihku korvikkeeksi, tonnikalapihvi-pekoni-purilaiset päivälliseksi/iltapalaksi ja olunen kyytipojaksi. Tällä kertaa kaivelin jäkärin tarjonnasta ruokajuomaksi sopivimmaksi ajattelemani Malmgårdin Panimon Emmer Tripel oluen.

Tässä oluessa on käytetty ohran lisäksi Emmer-vehnää, joka on jonkinlainen muinainen lajike aivan viljelyn alkuajoilta (n. 7600 eaa). Ilmeisen kehno tuottamaan satoa, mutta kai tällä oli jotain etujakin. Pastasta tuttu Durum-vehnä on jotain lähisukua tälle lajikkeelle.

Emmer Tripel toimi oivasti tonnikala-pekoni-burgerien kera.
Olut on hivenen sameaa ja väriltään punertavan ruskeaa, lähes kuparista. Pinnalle kertyi kaadettaessa noin 1 cm paksuinen valkoinen vaahtokerros.

Tuoksu ei ole hirveän voimakas, mutta siinä aistittavissa selkeästi mallasta ja hunajaa. Mukana myös hieman hedelmäistä karamellisuutta. Lämmetessään tuoksuun tulee fenolisuutta.

Maussa tuhdinpaa humalointia, hivenen hedelmäistä kirpeyttä, kaurakeksiä, yrttistä makeutta. Maltainen runko on kevyempi, mutta toimii tässä yhteydessä. Vähän IPA-tyyppinen kevyemmällä suutuntumalla ja humaloinnilla. Kelpo olut kaikkiaan ja tämän vuoden Alko käsityöläisoluiden tarjonnan parhaimmistoa. 

Tänään olisi ollut kansainvälinen Record Store Day ja esim. Levykauppa Äx:n myymälöissä paljon mielenkiintoisia vinyylejä ja muita ääniformaatteja tarjolla. Tosin jäi omalta osaltani käymättä, kun oli muita (rahan)menoja. Kuitenkin tämän päivän kunniaksi haluan nostaa sieltä esiin mielenkiintoisen kokoelman tuoreita suomalaisia indie-artisteja esittelevän levyn ja sieltä oman kylän poikien, NEØVin tulevan Dominique nimisen kakkosalbumin ensimmäisen singlen Laketown, joka on tehty kotikaupungistamme. Tämä biisi oli mukana mm. Briteissä ja Jenkeissä julkaistulla suomalaisia lupauksia esittelevällä RSD:n spesiaali julkaisulla Music Finland with The Line of Best Fit – The Limited Record Store Day Edition 2014, joka tuli jakeluun vain 5000 kpl 10" vinyylieränä.

Tässä biisin virallinen video, jossa on muuten Kuopion Museolta käyttöön saatua videokuvaa vanhasta Kuopiosta. Olkaapas hyvä. Loistava on biisikin.Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 34/50

Speksit:
Tyyli: Ale
Maa: Suomi
Väri:  13,9 EBC
Katkerot: 27,8 EBU
Kantavierre: 18,3°
Maltaat: Ohramallas ja Emmervehnä
Alkoholi: 8,3 %
Muuta: Alkon käsityöläisoluet sarjan tuote. Valmistuksessa käytetty Emmervehnää, joka on muinaisviljalajike maanviljelyn alkuajoilta.
Mistä: Savonlinnan Citymarketin Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti