maanantai 28. huhtikuuta 2014

Sapporo Mugi to Hoppu (Barley and Hops) The Gold - Sapporo Breweries

Nyt tässä on vihdoin Japaniin saavuttu. Iltaruoan jälkeen lähikaupan olutvalikoimaa kävin katsastamassa ja täytyy todeta, ettei se ole paljoa muuttunut 8 vuodessa. Tosin kuulin, että lähettyvillä sijaitseva alkoholikauppaan on vaihtunut omistajat nuorempiin ja hyllyvalikoimaan on tullut n. 200 erilaista olutta. Se pitääkin käydä tsekkaamassa, vaikkakin epäilen japanilaisten oluiden määrän olevan vähemmistössä. Ne tässä nyt ensisijaisesti kiinnostaisivat, sillä Japanissahan kaikki ulkomaiset tuotteet suhteessa paljon kalliimpia japanilaisiin verrattuna, eikä meilläpäin niitä japanilaisia paljon valikoimissa ole. Tosin viime kerralla törmäsin vain yhteen tummaan olueen ja kaikki muut olivat lager-tyylin edustajia, joten lopulta hyvin samanlaisista tuotteista on kysymys.

Otin maisteluun minulle uuden tuttavuuden Mugi to Hoppu (= mallas ja ohra) The gold Sapporolta. Tämä ei itseasiassa olekkaan paikallisella mittapuulla olutta vain oluen kaltaista juomaa (kts. Muuta-osio).

Herkullisen näköinen, muttei kovinkaan erikoinen olut. 

Olut on väriltään kullankeltaista ja hyvin kirkasta. Pinnalle kertyy ohut valkoinen vaahtokerros. Tuoksu on mitätön, enkä saa siitä oikein mitään irti. Maku on kevyt ja oikeastaan aika lattea. Hyvinkin lähellä suomibulkkia, mutta humalointi on hieman voimakkaampaa. Suutuntuma on aavistuksen hapokas ja jälkimakuun jää humaloinnin katkeruutta. Kyllähän tämä kelposuomibulkista kävisi, muttei tule todennäköisesti toisten hommattua, sillä valikoimaa täällä riittää vielä.

Japanissa kun kerta ollaan, niin valitaan musiikiksi jotain japanilaista. Quentin Tarantinon Kill Bill 1 elokuvasta (ja sittemmin myös jostakin automainoksesta) maailmalla tutuksi tullut Tomoyasu Hotein Battle Without Honor or Humanity -kappale. Itseasiassa Wikipedia tiesi kertoa, että kappale on alun perin esiintynyt New Battles Without Honor or Humanity nimisessä japanilaisessa elokuvassa, jossa myös itse Hotei on ollut mukana näyttelijätiimissä. Mutta sen pidemmittä jaaritteluitta musan pariin ja tässä liveversio.
Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 26/50


Speksit:
Tyyli: Lager
Maa: Japani
Maltaat: Golding
Humalat: Goldings
Alkoholi: 5 %
Muuta: Edustaa uutta japanilaista olutkategoria nimeltään Dai-sen. Toinen kategoria on Happoshu. Molemmat ovat japanissa lain silmissä ns. alioluita, koska eivät täytä lain vaatimia oluen laatuvaatimuksia. Eli laissa tai asetuksissa on määritelty kuinka paljon oluen valmistuksessa tulee olla käytetty (ohra?)mallasta, jotta olut voidaan luokitella pelkästään olueksi eli biiruksi. Sama koskee ilmeisesti myös alkoholiprosenttia. Ja nämä on sitten myös hieman kalliimpia. (Eipä muuten monet suomalaiset kauppabulkit taitaisi täällä olueksi päästä...) Happoshu sisältää usein lisäksi mm. riisiä tai maissia. Maltaan ja humalan laatu jäi hieman epäselväksi, mutta ilmeisesti goldingia tarkoitettu.
Mistä: Fuji-Market, Matsuyama, Japani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti