tiistai 2. helmikuuta 2016

Alkon käsityöläisoluet 2016

Tämän vuoden Alkon Käsityöläisoluet ovat saapuneet. Ja niitä tuli enemmän kuin koskaan. Myös kukkaro köyhtyy enemmän kuin koskaan. Kokonaispaketille kertyy huimat 107,15 € hintaa. Ei ole ihan halpaa. Tähän kuuhun tuppasi muutama muukin lasku, joten nyt ei pysty venymään tähän ainakaan helmikuussa. Ehkä myöhemmin keväällä lisää, jos vielä löytyy. Siispä päätin, että nyt pitää tehdä valinta. Ostan vain kymmenen olutta. Mutta mitkä? Siinäpä vasta paha kysymys. Mutta koetan listata tähän, mitkä ovat nämä minun kymmenen oluttani.

Ensimmäistä kertaa lukiessani listaa näistä oluista huomioni kiinnittyi heti kahteen erikoisuuteen. Lakritsin ja salmiakin suurena ystävänä halin päästä maistamaan sekä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Lakritsi Portterin että Iso-Kallan Panimon Salmiakki Porterin. Tässä siis olisi 2/10, mutta onneksi satuin samaan Iso-Kallan Panimolta maistiaispullon, joten jätän sen nyt tältä listalta pois. 

Seuraavaksi listalla kiinnostavuus asteikolla on Hiisin Loviatar. Olen pitänyt suurimmasta osasta Hiisin oluista ja pidän heidän asenteestaan. Tästä "ruisviinistä" olen lukenut jo myös jonkun hyvän sanasen, niin varma valinta koriin siis.


Tämän vuoden Alkon käsityöläisoluet esitellään uusimmassa Etiketti lehdessä.


Itseäni kiinnostaa myös uudet tulokkaat sekä heidän tuotteensa. Vaikka näihin sisältyy aina pieni epävarmuustekijä, ei se koskaan anna, jos ei koskaa koetakaan. Joten koriin lähtee Kallio Artisan Breweryn ja Birra Amiatran yhteistyön tuotos Lura ja Mathildedalin Kyläpanimon Pirske. Humaloven First Loven maistoin OlutExpossa, joten skippaan sen nyt ainakin ensi aallosta, vaikka uusille tulokkaille olisi kiva antaa mahdollisuus myös ajan kanssa.  Eli 4/10 kasassa.

Itse asiassa taidan skipata nyt kaikki IPAt ensiaallosta – nuo kaksi muuta Humaloven kanssa.. Ostan sitten myöhemmin, jos tulee vielä vastaan. Näistä suurin kiinnostus olisi Saimaan Juomatehtaan Brewer's Special Rye IPAan.

Olen usein myös innokas uusien erikoisuuksien äärellä, joten valitsen koriin Suomenlinnan Panimon Foil Hatin ja Bryggerin Rosén. Eli Alkon ensimmäinen (ainakin kotimainen) Berliner Weisse ja Kiinanruusuteellä eli hibiscusteellä höystettyä ja viinihiivalla käytettyä olutta. Jännittää jo valmiiksi. Nyt siis 6/10 kasassa.

Nyt on sen verran jäännä tilanne, että listalta löytyy yksi tumma lager. Ja enpähän ole muutamaan hetkeen lagereita ostellut. Rekolan Panimon Musta Valssi on saanut hyvää palautetta, joten mikä jottei. Otetaan villinä korttina lageria mukaan. 


Tämän vuoden Alkon käsityöläisoluet esitellään uusimmassa Etiketti lehdessä.

Kolme pitäisi vielä valita. Setissä on kaksi savuolutta. Toinen on savusaison, mikä on kyllä mielenkiintoisen oloinen, mutta maiston tämän Ruosniemen panimon Mustan Lomittajan esiasteen 100. erän kunniaksi tehdyn Betaversio Savu-saison #100 :n myös Olut Expossa, joten skippaan sen ja valitsen Teerenpelin Julmajuhon.

Vaikka pidän paljon stouteista ja imperial stouteista, päädyn nyt skippaan Prykmestar Kaura Stoutin ja Beer Hunter'sin Mufloni Imperial Stoutin. Ei helppo päätös, mutta näin ei jää enää kuin neljän joukko, josta puolet jää korin ulkopuolelle.

Mallaskosken Black Pils oli sen verran mieluinen yllätys, joten haluan ottaa koriin Stadin Panimon Wilhelm I Imperial Black Pilsin. Jäljelle jääneestä kolmesta suljen pois Stallhagenin Beebockin. Hunajainen Doppelbock kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta kaksi mielenkiintoista on vielä jäljellä.

Haluaisin kyllä kovasti maistaa hyväksi panimoksi havaitun Maku Brewingin uutukaisen ESB:in, mutta kiinnostavuudessa voiton vie Lammin Sahdin Ruisrääkkä. Joten kori on täynnä. 10/10 kasassa. Näillä mennään ja lupaan yrittää ehtiä kaikista kirjoittamaan jotain myös tänne blogin puolelle.

Musamiehen vuoden 2016 Käsityöläisolutkori:

  1. Lakritsi Portteri (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas) 4,21 €
  2. Loviatar (Panimo Hiisi) 5,99 €
  3. Lura (Kallio Artisan Brewery / Birra Amiatra) 12,07 €
  4. Pirske (Mathildehalin Kyläpanimo) 5,94 €
  5. Foil Hat (Suomenlinnan Panimo) 5,65 €
  6. Rosé (Bryggeri) 5,95 €
  7. Musta Valssi (Rekolan Panimo) 5,97 €
  8. Julmajuho (Teerenpeli) 4,43 €
  9. Wilhelm I Imperial Black Pils (Stadin Panimo) 5,48 €
  10. Ruisrääkkä (Lammin Sahti) 5,74 €

Viisi ensimmäistä olutta on jo käyty hakemassa jemmaan. Loput, kunhan Lura rantautuu tänne Savon muaellekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti