keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Laitilan Lakrtisi Portteri – Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Flunssa on nyt selätetty ja vihdoin voi taas keskittyä täysin voimin oluiden pariin. Tänään arviossa olutblogeissa ja keskustelupalstoilla suuresti mielipiteitä jakanut Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Laitilan Lakrtisi Portteri. Itse lukeudun lakritsin suuriin ystäviin ja innolla olen tätä odottanut samoin kuin odotin Iso-Kallan Panimon Salmiakki Porteria. Nyt siis portteria lasiin ja toteamaan itse, kuinka asian laita on.

Laitilan Lakritsi Portteri on väriltään hieman harmahtavan tummanruskeaa ja hieman samea. Tästä väristä tulee mieleen Fisu-shotti, mikä ei mielestäni ole hyvä mielenyhtymä. Lasiin kaadettaessa pinnalle kohoaa kolmen sentin komea kermanvalkoinen vaahtokruunu, joka on melko lyhyt ikäinen. Vaahto ei kuitenkaan katoa kokonaan vaan sitä jää pinnalle muumatan millin tasainen kerros.

Tuoksu on melko mieto, enkä meinaa löytää tästä mitään. Kovalla nuuhkimisella löydän jotain lakumaista. Tai sitten kuvittelen. En vain meinaa saada mitään irti. Lämmetessään alkaa tuoksua tulla enemmän mukaan tai sitten kuvittelen senkin.

Maku on lakrtisinen. Kyllä. Sitä on tässä. Lakun maku muljuaa päälimmäisenä koko makuprofiilin läpi. Välillä meinaa laimentua, mutta sitten tulee vähän katkeroa mukaan ja taas mennään. Loppua kohden tulee mukaan jotain katkeran jauhomaista. Kuin häivähdys kylmää teetä ja tupakkaa. Parhaiten makua saa, kun pyörittelee olutta vähän aikaa suussa. Kivasti lakua. Vähän Fisherman Friendsiä ilman väkevää

Suutuntuma on mukavan täyteläinen, vaikka häivähdys keveämpääkin tunnelmaa tulee makuprofiilin aikana. Jälkimaussa kevyttä katkeruutta ja teemäisyyttä.

Ei ihme, että tämä on jakanut paljon mielipiteitä, sillä kyseessä on kokonaisuutena hyvin erikoinen olut. Olen lakritsin suuri ystävä, mutta olin tämän suhteen vähän epäileväinen. Niin voimakkaasti olut oli ihmisten mielipiteitä jakanut, etten uskaltanut toivoa tältä liikoja. Minä kuitenkin tykkäsin. Mukavasti lakritsia maussa ja se kantoi ihan kivasti makuprofiilin läpi, vaikka paikoitellen makuprofiilin loppupuolella esiin työntynyt erikoinen tee-tupakka assosiaatio laski vähän tunnelmaa. Fisumainen ulkonäkö ei paljoa innosta, mutta kiva kermavaahtomainen vaahtokruunu pelasti hieman fiilistä. Tuoksua en saa hirveästi irti, mutta makua olikin sitten kivasti. Mukavan persoonallinen olut, jota voisin silloin tällöin toistenkin nauttia – mutta vain pullo kerrallaan.

Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 34/50 

Speksit:
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Tyyli: Porter
Maa: Suomi
Väri: 340 EBC (Alko 240 EBC)
Katkerot: 30 EBU (Alko 18,9 EBU)
Kantavierre: 15,2 % (Alko 15,6 °P)
Maltaat:  Pale ale-, dark ale-, crystal 300- ja suklaamaltaat
Humalat:  Northern Brewer
Alkoholi: 5,4 %
Muuta: Kouvolan Lakritsin lakritsiuute
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti