lauantai 20. helmikuuta 2016

Mufloni Saison Gaelach – Beer Hunter's

Tässä reilu viikko sitten bongasin kiinnostavan olutuutisen. Porilainen Beer Hunter's on tuomassa markkinoille Jameson viskitynnyreissä kypsytettyä saisonia. Nyt kuulosti sen verran erikoiselta, jopa pervolta oluelta, että pakkohan tätä on päästä maistamaan. Vähän sen jälkeen tuli tietoon, että olutta tulee vain rajattuihin Alkoihin, mutta onneksi Ravintola Malja hoiti olutta myös Kuopion nurkille. Torstaina Mufloni Saison Gaelachia saapui jo Ravintola Maljaan, mutta en päässyt ensimmäisten joukossa paikalle.

Tänään lauantaina töiden päätteeksi ajattelin palkita itseni raskaan työviikon kunniaksi ja suuntasin heti kohti Maljaa. Yritin houkutella kotiolut kaveriani Mr. Whiteä mukaan, mutta hän ei ollut paikkakunnalla, joten yksin saisin tämän ottaa. Tämän erikoisuuden melko suolainen hinta, 11 € (Alkossa 5,90 €) meinasi kääntää suunnitelmat muualle, mutta lopulta mielenkiinto vei voiton ja ostin tämän, vaikka hanassa olisi ollut tarjolla monia muitakin mielenkiintoisuuksia ja samaan hintaan olisin saanut maistaa melkein kolme olutta.

Mufloni Saison Gaelach on väriltään lähes punaista ja tummaa. Hieman sameaa. Vaahtoa kertyi niukasti. Lasin reunoille jää isokuplainen valli.

Tuoksussa on vanha puuta, marjaa, roibos-teetä. Hennosti savuisuutta. Tunkkaisuutta. Aika erikoinen. Ei hirveästi innosta, mutta tässä on hetkensä.  Tuoksun voimallisuudesta plussaa. 

Sitten makustelemaan. Ensihörpyn valuessa suuhun tulee ensimmäiseksi mieleen marjainen raikkaus, mikä vaihtuu hetkessä teräväksi humaloiden puraisuksi. Aika hyökkäävää. Sen jälkeen maku lähtee kallistumaan teemäisyyteen.  Jälkimakuun tulee savua ja jotain häivähdyksen omaista vaniljaa, joka tuo mieleen viskin. Tämähän lämmittää vatsassa.  Oluen lämmetessä viskimäisyys korostuu maussa. Ehkä liikaakin. Makumaailma jatkaa viskin kautta pyöränsisuskumimaiseen katkeruuteen. Tämä leijailee jälkimakuna pitkään suussa. Ei nyt oikein iske.

Suutuntuma on täyteläinen sekä samalla aikaa raikas ja tunkkainen. Nämä jälkimmäiset fiilikset pelaavat pingistä suussa ja en tiedä kuinka tämän kanssa olisi. Pienemmät suulliset on tasapainoisempia.

Kokonaisuutena tämä ei ollut ollenkaan minun olut. Tässä on paljon makuja ja tiettyjä hienoja hetkiä, mutta minulle tulee tästä mieleen liikaa viski sekä ylipitkään liotettu ja jäähtynyt mustatee. Joku mielleyhtymä tupakantumppeihin tästä tulee, vaikken tiedä miksi. Ehkä tässä on jotain samaakin japanilaisessa kylmässä viljateessä, kun siihen lisätään pyörän sisäkumia. 

Ei vain hirveästi toiminut minulle. Pienempikin määrä olisi riittänyt. Ehkä vähän fiiliksiä latistaa myös se, että tätä joutui nyt pullollisen yksin juomaan. Vähempikin olisi riittänyt.

Uskon kuitenkin, että tälle löytyy myös ystäviä. Maku on sen verran voimallinen, että mielipiteiden jakautuminen on todennäköisempää tykkääjiin ja vihaajiin. Viskin ystävä, testaa ihmeessä. Voit yllättyä positiivisesti. Minä en.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 2/5
 Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 27/50 

Speksit:
Panimo: Beer Hunter's
Tyyli: Saison
Maa: Suomi
Väri: 68 EBC
Katkerot: 52 EBU
Kantavierre: 19,3 °P
Maltaat:  Pilsner, Carapale, Munich, Melanoid, Crystal ja Chocolate
Humalat:  Amarillo, Chinook, Nugget ja Columbus
Alkoholi: 10,0 %
Muuta: Kypsytetty Jameson' viskitynnyreissä.
Mistä: Ravintola Malja, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti