keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Loviatar – Panimoyhtiö Hiisi

Tänä iltana maistelussa taas yksi Alkon tämän vuoden käsityöläisolut valikoiman edustajista – Hiisin Loviatar Rye Wine. Kyseessä oli omasta mielestäni yksi mielenkiintoisimmista oluista tässä kattauksessa. Hiisi on tällä hetkellä myös oma suosikkipanimoni kotimaisista pienpanimoista ja aina suurella innolla odotan heidän uutuksiensa maistelua. Eli kovahkot odotukset tälle ruisviinille on.

Kyseessä on siis Rye Wine eli rukiillä ryyditetty Barley Wine. Nimi Loviatar on otettu Kalevalasta ja sillä tarkoitetaan Pohjalan emäntää Luohia – tuota mahtavan taikavoimaista matriarkkaa. Eli nimikin lupailee mahtavia makumaailmoja, kuten myös etiketti:
"Noita Vipusenvoimainen, rautarukkasilla rakentava, synnystänsä rummuteltu,
vasaraksi vainotuksi – pirun polkuun paheteltu, pahan perkeeks Pohjalasta."
Loviatar on väriltään ruskeaa ja hieman sameaa. Sameutta lisäsi se, että pullon pohjalta ehti livahtaa lasiin myös aimo klöntti hiivaa. Valoa vasten katsottuna oluen punaisuus korostuu. Pinnalle kertyy erittäin niukasti vaahtoa, joka on kuitenkin hyvin pienikuplaista. Tästä syystä vaahto jää kauniiksi pyöreäreunaisiksi pitsihunnuksi oluen päälle ja lasin reunoille.

Tuoksu on jääkaappikylmänä mieto ja pehmeä. En meinaa saada tästä paljoa irti. Lämmettyään tuoksuja alkaa hieman irrota. On mallasta ja hentoa rusinaa.

Maku on melkoisen voimallinen. Kuivattuja hedelmiä, luumua ja aprikoosia, mentholia, pihkaa ja katajan oksia. Sekä jotain häiritsevää, mikä tuo mieleen varsisellerin... Ei hyvä. Pullossa suositeltiin nautiskelu lämpötilaksi 12-14°C, joten annoin oluen hieman lämmetä. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Sellerimäisyys hävisi lähes kokonaan. Esiin nousi pihkaiset katkerot, maltainen makeus, kevyt toffeemaisuus ja vähän puolukkaisuutta.

Suutuntuma on pehmeä ja erittäin täyteläinen. Sekaan puskee katkeroja, jotka ovat enemmän pihkaa ja havuja. Tiukat katkerot tekevät tästä vähän hyökkäävän, mutta samalla myös ryhdikkään. Lämmettyään suutuntuma pehmeni ja tasapainoittui. 

Kokonaisuutena tämän ihan kelpo barley wine, jossa on reilusti makuja, mutta myös jotain häiritsevää. Jääkaappikylmänä tämä suorastaan tökki, mutta lämmettyään maku ja suutuntuma muuttui mielyttävämmäksi. En silti suuremmin innostunut tästä. En ostaisi toisten.

Hiisi on siitä kiva, että he laittavat oluisiinsa mukaan musiikkisuositukset. Siitä minä pidän. Lovitaren kaveriksi panimo suosittelee Verjnuarmun Muanpiällinen helevetti -levyä. Sitä siis tähän.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33/50  

Speksit:
Panimo: Panimoyhtiö Hiisi
Tyyli: Rye Wine (Barley Wine)
Maa: Suomi
Väri: 45 EBC (Alko 105 EBC)
Katkerot: 95 IBU (Alko 84,3 EBU)
Kantavierre: 23,3 °P
Maltaat:  Pale ale-, ruis- ja karamellimaltaat
Humalat:  Columbus, Chinook ja Cascade
Alkoholi: 10,5 %
Muuta: Yksi Alkon vuoden 2016 Käsityöläisoluiden valikoimasta
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti