maanantai 23. kesäkuuta 2014

Rousal Amber Ale - Rousal Brygghus

Rousal Brygghus on pienehkö panimo Rosalassa, pienehköllä saarella Hangon kärjestä reilut 20 kilometriä suoraan länteen. Mielenkiintoinen paikka pienelle panimolle ja hienoinen eksotiikka lisä siitä. Tähän panimoon törmäsin ensi kertaa viime syksynä, kun tutkailin Arkadian Alkon olutvalikoimia tulevaa Helsingin reissua silmällä pitäen. Sieltä esille nousi tämä panimo muistaakseni Rousal Ale oluellaan. Lisätiedot herättivät mielenkiintoni ennen tuntemattomaan kotimaiseen pienpanimoon, joten nostin tämän hankinta listalle.

Sitten tulikin aika reissun ja Arkadiaan pääsin pyörimään. Keräilin siitä mukaani ostoslistani oluita, mutta tätä Rousalin olutta en löytänyt mistään. Asiaa henkilökunnalta tiedustellessani sainkin kuulla myöhästyneeni viikolla. Oluista oli päiväykset menneet ja kaik' ol kipattu viemäriin. :/ Harmi juttu. Jäi sitten maistamatta se. Toki olut on Alkon tilausvalikoimassa, mutta tilauserä on 24 ploa ja hintaakin reilut 167 €, joten ei tule ihan heti hommattua...

Herkullisen näköinen 
Rousalin Amber Ale.
Kun sitten kesätyöpaikkakuntani Joutsan lähikaupasta löytyi yllättävänkin kattava valikoima oluita ja myös Rousalin Amber Ale. No tähänhän pitäisi ehdottomasti tutustua ja hommasinkin pullon jemmaan. Sitten tästä valikoimasta mainitessani blogissani, eräs oluenystävä mainitsi pistäytyneensä samaisessa kaupassa ja sattuneen sitten kurkaamaan parasta ennen päiväyksiä, jotka monissa oli mennyt ohi. Kurkkasinpa siis hankkimani Rousal Amber Alen etikettiä, jossa ilmoitettiin päiväykseksi 04/2014. No niin, tässä hän meinasi käydä kuin edellisen kanssa.

Harmillinen juttu. Ei siis sillä, että hukkaan oisin oluen heittänyt. Harmitti, ettei mainio olutvalikoima ole valitettavasti tainnut hurmata paikallisväestöä eikä löytää siten tietään heidän ostoskoreihinsa. Ehkä olut ei olisi enää parhaimmillaan, mutta halusin silti maistaa sen.

Sopiva hetki löytyi juhannuksena, kun olimme kyläilemässä velipojan perheen luona. Saunan päätteksi takaterassilla vilvoitellassa otin tämän oluen maisteluun. 

Panimon pullot ovat todella sympaattisen näköisiä ja vanhahtavassa vihertävässä pullakassa lasipullossa on jotain merihenkistä. Menneiden aikojen vaikutelmaa korostaa simppelit "kellastuneet" mustavalkoiset etiketit vanhoine herroineen.

Olut kuohui lasiin kaadettaessa aivan käsittämättömän paljon. Puolen litran tuoppi oli täynnä iso kuplaista napakkaa vaahtoa, kun olutta oli saatu kaadettua lasiin vain reilu desi. Lasin reunaa pitkin valuttaen. Huikeeta.

Ensikaadon kuohu. Olutta
lasissa n. 1dl
Vaahto oli hyvin napakkaa ja kestävää.
Hetken odoteltuani vaahdon laskeutumista sain valuteltua loput oluesta lasiin. Olut oli väriltään kauniin pihkaisen oranssinruskeaa ja hieman sameaa. Napakka lähes kermavaahtoinen vaahtokukka oli komea ja melko kestävä.

Tuoksussa hienoista hedelmäisyytä ja jotain, mistä en saanut oikein kiinni, mutta se ei herättänyt mitään suurempaa innostusta. Maku maltainen ja aavistuksen rusinainen. Hiivaisuutta aistittavissa hieman, mutta se ei häiritse vaan ennemminkin tukee oluen makumaailmaa. Hiivaa taisi sekoittua pohjalta aiottua enemmän, kun jouduin keskeyttämään oluen kaatamisen valtaisin kuohunnan vuoksi. Humalointia on kohtuullisesti ja se tukee hyvin kokonaismakua.

Upea ulkoasu täydentää kokonaisuutta hienosti. Kerrassaan ihan kelpo olut ja herättää kiinnostuksen panimon muihinkin tuotteisiin. Muistaakseni Kuopion Maljassa oli jotain toistakin (ehkä Pilsner) nyt valikoimissa, joten pitänee ehkä käydä testaamassa, mutta tätä voisin toistekin ostaa.
Taustalle suosittelen juhannuksen autioittaman lähiön hiljaisuutta paikallisen lintulajiston laulun värittämänä.

Tuomio:  
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 36/50 

Speksit:
Panimo: Rousal Brygghus
Tyyli: Amber Ale
Maa: Suomi
Maltaat: Pale ale, Crystall EBC 100, Münich, Cara hell, vehnämallas ja suklaamallas
Humalat: Simcoe ja Amarillo
Hiiva: west yorkshire
Alkoholi: 4,6 %  
Mistä: K-Supermarket Joutsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti