maanantai 16. kesäkuuta 2014

Jousan Ruhtinas - Panimoyhtiö Hiisi

Aloitin kolmen kuukauden työt Joutsassa kesäkuun alussa ja jo ensimmäisenä päivänä havaitsin kauppareissulla paikalliseen olutvalikoimaan tutustuessani itselleni täyden uuden tuttavuuden. Jousan Ruhtinas. Mikäs hitto tämä oikein on? 

Kesäkeli, kirja ja Jousan Ruhtinas.
Pulloa tutkaillessa huomasin oluen olevan Panimoyhtiö Hiisin käsialaa. No niin. Tämähän kiinnostavaa. Pullojen vieressä oli isompi juliste, jossa esiteltiin muitakin Jousa oluita. Ruhtinasta ennen on jo tullut 4 Jousa olutta (Jousan Pils, Jousan Pale Ale, Jousan Sauna olut ja Jousan Mestari), joista kolme ensimmäistä on ainakin Stadin Panimon käsialaa. Hiisi on lienee valittu oluen uudeksi valmistajaksi läheisyyden takia. Ja Hiisillähän on kokemusta kaupoille omien nimikko-oluiden tekemistä mm. Lutakko, Kompassi, Palokka ja mitä vielä lienee. Jännittävää.

Mutta mikäs tämä Jousa-merkki oikein on? Kyselin kassalla olleelta nuorelta herralta vähän Jousa oluista ja ovat kuulema nykyisen K-Supermarket Joutsan kauppiaan ideoima konsepti eli kaupan oma olut. Tätä ei lienee saa siis muualta kuin täältä. Eli jos nelostietä huristelet Joutsan ohi, niin hidastas vähän ja piipahda 400 metriä maantieltä tsekkaamassa olutvalikoima, joka on muuten yllättävänkin laaja 5000 asukkaan paikkakunnalle, ja nappaa mukaan maistiaispullo Jousalaista.

Niin mutta minkäslainen olut tämä Jousan Ruhtinas muuten on? Lasiin kaadettuna olut loistaa kauniin kuparinruskeana iltaaurinkon valossa. Pinnalle kertyy vain vähän vaahtoa, mutta olut kuplii hyvin paljon. Tulee mieleen vähän vappusima...

Herkullisen värinen olut toi
kuitenkin isoine kuplineen hienoisen
vappusima assosiaation.
Tuoksu on maltainen pienellä humalaisuudella. Maussa päällimäisenä on pehmeämaltaisuus. Aavistuksen miedohko maku. Humalan katkeroa tulee kivasti jälkimakuun, muttei kuitenkaan liikaa. Liikutaan täysmallas katekoriassa, mutta ehkä hivenen ale-tyylin päin taittuen. Humalointia on perus lageria enemmän mutta humalointi ei ole kuitenkaan pils-osastoa. Etiketissä kuvaillaan tätä "keskitäyteläiseksi magnum luokan BBQ olueksi", joten päättelisin oluessa olevan Magnum-humalaa ainakin. Ehkäpä jopa pelkästään

Suutuntuma on miedohko ja pehmeä. Humalointi piristää väähän, muttei ole varmasti liikaa keskarikeijoillekkaan. Kaikkiaan perusmaukas olut. Kelpaisi oikein hyvin vähän rasvaisemman kesäruoan, kuten grillatun porsaan kera. Kyllä minä tätä mielummin ottaisin kaveriksi kuin lavabulkkia.

PS. Iltakävelyllä törmäsin sattumalta rannassa vanhan kivitalon raunioihin. Kivimuurissa olevassa oviaukossa oli kyltti, jossa kerrottiin paikalla sijainneen 1930-luvulle saakka Jousan Ryvi niminen panimo. Tästä vaarmaan myös Jousa nimi nimikko-oluisiin. Kaikenlaista sitä löytää, kun lähtee tutkailemaan. Ja on täällä sahtipitäjässä näköjään oluttakin osattu tehdä.

Tuomio:  
Tuoksu: 7/10  
Ulkonäkö: 3/5  
Maku: 7/10  
Suutuntuma: 3/5  
Kokonaisvaikutelma: 15/20  
Yhteensä: 35/50   

Speksit:  
Panimo: Panimoyhtiö Hiisi 

Tyyli: Lager 

Maa: Suomi 
Alkoholi: 4,5 %  
Muuta: K-Supermarket Joutsan oma olutsarja. Kauppias tilaa oluet joltakin panimolta. Aikaisemmin myös StaPalta. 

Mistä: K-Supermarket Joutsa, Joutsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti