tiistai 10. kesäkuuta 2014

Kaksi Kotia - Rekolan Panimo ja Panimoyhtiö Hiisi

Tällä hetkellä elämä on asettunut hetkiseksi hieman urilleen, kun vietän koko kesän töissä samassa paikassa. Tosin 180km kotoa. Kolme kuukautta siis minulla on kaksi kotia. Tänään taas palasin tänne pysyvämpään kotiin, missä minua odotti jääkaapissa myös Kaksi Kotia.

Tämä Kaksi Kotia on Rekolan Panimon ja Panimoyhtiö Hiisin yhteiskeitos. Hiisi on noussut itselleni kiinnostavimmaksi suomalaispanimoksi tällä hetkellä. Nuori Panimoyhtiö Hiisi on tehnyt jo lyhyen historiansa aikana monta maukasta ja mielenkiintoista olutta. Osasssa vähän kokeilevampaakin otetta ja hienoja yhteistyökeitoksia. Tulee mieleen vähän Stadin Panimon pohjoisempi versio, jonka oluita voi saada muualtakin kuin Helsingin seudulta. Ja hyvä näin. On meitä harrastajia täällä muuallakin Suomessa. Rekolan Panimolta on myös tullut monta persoonallista olutta. Rekola on hieman suppeammalla valikoimalla lähtenyt markkinoille kuin Hiisi, mutta inkiväärillä höystetty Kesäkolli, kuusenkerkällä maustettu Metsänhenki, savun utuinen Tervahauta ja katajalla vihdottu Katajan kuiske ovat ainakin allekirjoittaneelle maistuneet. Munkin tiestä ja Amerikan sukulaisista puhumattakaan.

Joten tältä on lupa odottaa hyvää. Hienoa on myös, että panimot eivät pidä toisiaan pelkästään kilpailijoinaan, vaan kykenetvät mielenkiintoisiin yhteistuotoksiin. Nyt jo suomalaiset pienpanimot tarjoavat erittäin hienoja tuotteita, jotka ovat onneksi löytäneet tiensä jo pienempienkin ruokakauppojen hyllyille. Eipä ole viimeaikoina paljon bulkkia tarvinnut harkita ostavansa. Tämänkin oluen ostin loppukeväästä piipahteassani ohikulkumatkalla Muuramen K-Supermarketissa.

Kaksi Kotia toimii mainiosti
viilenevässä kesäillassa.
Kaksi kotia on siis yhteistyöolut, jossa hiivat on belgian suuntaan, humalat ilmeisesti jenkkiläisiä ja mausteena suomalaisten tyrniä. Kaksi Kotia on kauniin oranssihtavan ruskea olut, jonka pinnalle kerttyy jämäkkä ja pitkäkestoinen lähes valkoinen vaahtokukka.

Tuoksussa hienoista humalan katkeroa ja marjaisaa happamuutta.  Kyllä siinä tyrniä on. Ensimaku on yllättävän pehmeä, lähes vehnäolutmainen. Belgiähän tässä selkeästi on hiivapuolella. Kevyehkö maltainen maku, jota tyrnin aromi terävöittää. Humalointi on keskiasteista ja miellyttävää. Jälkimaussa humalat viipyilee ja nostaa esiin hieman tyrnillä säväytettyä hiivaisuutta, mikä ei kyllä ainakaan minua haittaa. 

Hieno olut on syntynyt kahden kiinnostan panimon yhteistyössä. Oikein mainio kesäjuoma tämä. Olisiko hieman napakampi makukokonaisuus, jos prosentteja olisi hitusen enemmän? En tiedä. Mutta lisää tällaista, mieninkiä. Kiitos.

Istuskellessani illan viiletessä parvekkeella kuuntelin iltapalan ja oluen maistelun ohessa Iisan omaa nimeä kantavaa esikoissoololevyä. Hienoa koneellista tsillailua ja tanssittavampaakin osastoa tarjoilee tämä Regina-orkesterin keulilta tutuksi tullut hieman lapsenomaisella äänellä laulava Iisa Pykäri. Paljon liikutaan Reginan jalanjäljissä, joten minuun uppoaa hyvin. Pidän myös sanoituksista, joissa tarinaa kerrotaan jätteän osa asioista kertomatta. Kesäillan viileys. Kaupungin rauhoittuneet kadut. Rakkaani nukkuu. Minulla kaksi kotia.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: /50  

Speksit:
Panimo: Rekolan Panimo ja Panimoyhtiö Hiisi
Tyyli: Maustettu olut
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,5 %
Muuta: Mukana tyrniä
Mistä: Muuramen K-Supermarket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti