keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Hitachino Nest Beer DAi DAi Ale IPAn (常陸野ダいダいエール), Umenishiki Aromatic Ale (うめにしきアロマティックエール), Umenishiki Weizen (うめにしヴァイツェン) ja Sapporon ([生] ビール)

Nonii, nyt tuli ilta-onsenin eli kuumavesikylpylä käynnin jälkeen vierailtua alkoholiliikkeesä, jossa kuulin olevan mukavan laaja olut valikoima. Ja kyllähän siellä semmoinen olikin. Kaikkiaan paikan tietojen mukaan 250 erilaista olutta löytyisi valikoimasta.

Osa kelvosta olutvalikoimasta, jollaisen toivoisi löytyvän kotinurkiltakin.

Oi pojat, kylläpä pidin valikoimasta. Kuten ennalta arvelin siellä oli suurin osa ulkolaisia oluita mm. BrewDogia, Rochefortia, Mikkelleriä, Nøgne Ø:ta ja paljon muuta, mutta myös japanilaisia craft beer -oluita, joita oikeastaan toivoinkin löytäväni. Muutamia Matsuyaman lähettyviltäkin tulevia oluita löytyi, kuten Dogo-biirut (tulevat tästä kuuluisan Dogo-onsen kylpylän viereisestä pienpanimosta) ja Umenishiki panimon tuotteita, jotka tulevat Ehimen läänistä hieman Matsuyamasta itään sijaitsevasta Kawanoen kaupungista. Nämä pitänee ainakin testata.

Tällä kertaa lähti maisteluun Umenishiki panimolta Umenishiki Aromatic Ale (うめにしきアロマティックエール) ja Umenishiki Weizen (うめにしヴァイツェン), Tokyon eteläpuolelta Kiuchi Breweryn (木内酒造) Hitachino Nest Beer DAi DAi Ale IPA (常陸野ダいダいエール) sekä Sapporon perusolut, [生] ビール (namabiiru = täysmallas olut).

Ensimmäisenä maisteluun otin Kiuchi Breweryn (木内酒造) Hitachino Nest Beer DAi DAi Ale IPAn (常陸野ダいダいエール). Panimo sijaitsee Tokyon eteläpuolella ja se on perustettu saman nimisen sakepanimon yhteyteen. DAi DAi Ale IPA on panimon uusituote, jossa lisukkeena on käytetty Fukuremikan (mandariinityylinen sitrushedelmälajike) hedelmän kuorta.

Hitachino Nest Beer DAi DAi Ale
 IPA toi mieleen vappusiman.
DAi DAi Alen tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50

Speksit:
Panimo: Kiuchi Brewery 木内酒造
Tyyli: Ale
Maa: Japani
Katkerot: 17 IBU
Kantavierre: 19,4°
Maltaat: Marris Otter, Munich
Humalat: Bourgogne
Alkoholi: 6,2 %
Muuta: Fukuremikan sitrushedelmän kuorta.
Mistä: Alkoholikauppa, Kiay-cho, Matsuyama, Japani
Olut on lasissa kauniin kuparisen värinen. Täällä lasin pintaan tiivistyy nopeasti huurretta suuremmasta ilmankosteudesta johtuen. Tämä lisää herkullisuuden tunnetta ja antaa vaikutelman, että olut olisi erittäin kylmää.

Tuoksu on mieto simamainen. Sitrusta ja aavistus hiivaa. Maku on myös mieto, jossa on simaisuutta ja mikan-sitrusta. Pienoinen pullahiiva puskee jostain läpi. Humalointi on omasta mielestäni vähäistä IPA:ksi, mutta lempeää.

Suutuntuma on pehmeä ja miellyttävä, mutta kokonaisuutta häiritsee humaloinnin mietous, jota IPA:sta olisin odottanut. Nyt tämä on mielestäni pelkkä ALE. Fukuremikan tekee tästä todennäköisesti simamaisen. Jälkihuomioina havaitsin maun parantuvan oluen lämmetessä.

Seuraavaksi kaadeltiin porukalla laseihin Umenishiki panimon Umenishiki Weizenia (うめにしヴァイツェン), joka näyttää oikein kelpo vehnäoluelta. Vaaleaa ja hieman sameaa.

Tuoksu hedelmäinen, mutta mieto. Maku banaanisen raikas. Suutuntuma pehmeä. Oikein maukas vehnäolut, jollaista voisi toistekin ostaa. Mielestäni tämä oli paljon parempi kuin Sandelsin tai Laitilan Kukon vastaavat.

Japanilainen vehnäolut - oikein hyvää.
Umenishiki Weizen tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 34/50

Speksit:
Panimo: Umenishiki
Tyyli: Weizen
Maa: Japani
Alkoholi: 5,5 %
Mistä: Alkoholikauppa, Kiya-cho, Matsuyama, Japani

Sitten vuorossa oli Umenishiki Aromatic Ale (うめにしきアロマティックエール). Kiva kun pienellä porukalla otettiin näitä erilaisia japanilaisia maisteluun, niin sain maistella useampaa laatua ja tutustettua seurueemme muita henkilöitä erityylisten oluiden makumaailmaan.

Olut oli väriltään kirkasta ja hieman punertavan ruskeaa. Tuoksu oli miedon maltainen ja aavistuksen yrttinen. Maku oli hedelmäisen raikas. Tukevampi mallaspohja, jossa rapsakka humalointi. Suutuntuma raikas ja hieman kuplivainen. Tämän maistelukerran paras.

Tämä herkullinen Ale oli
tämän session paras olut.
Umenishiki Aromatic Alen tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 35/50

Speksit:
Panimo: Umenishiki
Tyyli: Ale
Maa: Japani
Alkoholi: 8,5 %
Mistä: Alkoholikauppa, Kiya-cho, Matsuyama, Japani


Viimeisenä maisteltiin Sapporon lippulaiva olut [生] ビール. Itseasiassa tuo japaninkielinen termi namabiiru esiintyy kaikissa japanin lain silmissä olueksi luokitelluista tuotteista (kuten Umenishikin molemmista oluissakin).  "Oikeinden oluiden" lisäksi japanista löytyy happoshu juomia ja uutena Dai-sen nimikkeellä kulkevia oluenkaltaisia juomia, jotka siis lainsilmissä eivät ole "oikeita oluita", koska mallaspitoisuus tai jotain sinnepäin. En ihan tarkkaa määritelmää tiedä. Tämä on osittain pelkästään verotusteknin ratkaisu eli puhtaasti veronkiertoa, jolloin näitä oluenkaltaisia juomia voi myydä edullisemmin. Nämä vastannee useimmiten suomibulkkia maultaan, suutuntumaltaan ja alkoholiprosentiltaan.

Tämä olut on oikein reipas ja maukas lager. Vaalea keltainen ja kirkas olut, jonka pinnalle kertyy valkea vaahtokuorrutus. Oluessa on selkeästi voimallisempi humalointi kuin esim. parin päivän takaisessa saman panimon Mugi no Hoppu The Gold - Dai-sen juomassa. Mielestäni juoma on hieman liian voimakkaasti hiilihapotettu. Sinällää oikein kelpo lager, muttei mitenkään syvästi säväyttänyt. Oikea virallinen olut, jota voi toistenkin juoda.

Tyylipuhdas Lager.
Sapporo Naman tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50

Speksit:
Panimo: Sapporo
Tyyli: Lager
Maa: Japani
Alkoholi: 5,5 %
Mistä: Alkoholikauppa, Kiya-cho, Matsuyama, Japani


Tämän pikkuruisen alkoholiliikkeen vieressä sijaitsi 8 vuotta sitten Bar & Kitchen niminen pikkuruinen ravintola. Siellä tuli edellisellä reissulla vierailtua useammankin kerran juomassa kupponen ja syömässä. Baarissa soi myös usein japanilaista jazzia (ja sainpa omistajan myös innostumaan The Five Corners Quintetistä), jota nyt ajattelin laittaa tähän suositukseksi. Reipasta ja räväkkää menoa. Tämä kyseinen pikkuruinen ravintola näyttää olevan edelleen olemassa tosin vaihtuneella nimellä. Omistajana näytti olevan sama Hitoshi, kun näin hänet vilaukselta. Pitänee vierailla sielläkin, kunhan ehtii.

Eli tässäpä Soil & "Pimp" Sessionsin Summer Goddness Pimp Of The Yaer albumilta. Tämä levy tuli juuri hommatua itselleni 8 vuotta sitten ja pidän edelleen tästä paljon. Olkaate hyvät.

2 kommenttia:

  1. Ui vitsi. Aikamoinen taivas tuo paikka. Mukava lukea näitä arvioita olusista, joihin ei varmaan täällä törmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain. Tuolla vieraillessa tulee innostuksen jälkeen suuttumus meidän systeemiä kohtaan. Miksi Suomessa homman pitää olla niin vaikeaa ja tämä ei ole mahdollista?!? Mutta nyt koetan ilon ottaa irti tästä.

      Keikyblogissa on muuten arvioitu joitain Hitachino Nest Beerejä. Mielenkiintoista olisi tietää, mistä niitä on saatu? Sillä tuolla panimolla on ainakin yritystä, mitä minä ainakin arvostan. Suomessahan alko on tuonut vain Kirinä, Sapporoa ja Asahia, jotka ovat kyllä tyylipuhtaita lagereita, mutta niitähän meillä on jo omasta takaa riittämiin. ;) Hommasin jääkaappiin jo seuraavaksi testiin tuon HNB:n Espresso Stoutin. Koetan ehtiä raportoimaan tässä illan aikana siitä. :)

      Poista