torstai 1. toukokuuta 2014

Premium Yebisu Kohaku (琥珀ヱビス) ja Dōgo Beer Weizen (道後ビールヴァイツェン)

Kun Suomessa ollaan saatu viettää vappua ilmeisen koleassa ja lumenkin värittämässä säässä, niin täällä lämmöt ovat kohonneet joka päivä 20-25 °C tienoille ja aurinkokin paistoi tänään ensimmäistä kertaa lähes täysin kirkkaalta taivaalta. Eihän täällä mitään wappukekkeröintiä ole, mutta ajateltiin työnorjina tätä jotenkin juhlistaa näin lomalla ollessammekin. Siis wappupicnicille tai kuten japanilaiset sanoisivat wappupikkunikku.


Hurautimme läheiseen Dōgo onsenin puistoon (muut ratikalla ja minä pyörällä ihan kuntoilun vuoksi) ja haimme läheisestä kaupasta eväitä ja juomia (tosin minä otin jo kämpiltä lähdettäessä edellisiltana toisesta kaupasta hankkimani Yebisun Amber Alen mukaan). Tästä ruokakaupasta lähti kyllä mukaan Asahin virtelmä, jossa tummaan olueen (ilmeisesti tumma lager) on sekoitettu limeä(?!?), mutta sen maistelu jää odottamaan otollisempaa hetkeä. Sopivan eväspaikan löydyttyä asetuimme katokseen laverille eväitä levittelemään ja sitten itse asiaan.

Yebisun panimo kuuluu Sapporon panimon alaisuuteen ja panimo on tehnyt oluita vuodesta 1887 lähtien. Yebisulta on tullut aiemmin joitain oluita maistettua, mutta ei erityisemmin mieleen ole jäänyt. Tämä siis oli Premium Yebisu Kohaku (琥珀ヱビス). Tyyliltään amber ale - tai no oikeastaan tarkan käännöksen mukaan amber olut, mutta vaikutti minusta ale-tyyliseltä enemmänkin.

Premium Yebisun kaverina nautin yakisoba-annoksen
(paistettua tattarinuudeli, lihaa ja kaalia
hyvässä makusoossissa) ja lohi-onigirin
(lohitäytteinen riisikolmio).

Valitettavasti tällä kertaa ei ollut lasia mukana, joten jouduin ruokajuoman nauttimaan brutaalisti suoraan tölkistä. Väriä arvion lurauttamalla juomaa pikkaisen läpinäkyvälle muovikannelle. Kivan punertava olut joka vaahtosi mukavasti.

Yebisu Kohakun tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 37/50

Speksit:
Tyyli: Amber Ale
Maa: Japani
Alkoholi: 5,5 %
Mistä: Alkoholikauppa, Kiay-cho, Matsuyama, Japani
Tuoksussa tuhtia maltaisuutta. Tukevan maukas maltainen runko, jossa humaloinnin katkeroittamaa omenaista hedelmällisyyttä. Suutuntuma oli täyteläinen. Kelpokaveri tälle ruoalla. Kokonaisuuten Ryhdikkäästi humaloitu amber ale.

Pyöräillessäni Dōgon puistoon löysin aiemmin mainitsemani Dōgo onsenin -nimikko-oluita valmistavan panimon. Päätin paluumatkalla piipahtaa sen pienessä myymälässä ja mukaan lähti panimon weizen, jota en tästä aiemmin hyväksi toteamassani olutpuodissa nähnyt. Olutta oli saatavana kylmästä (myyjä kysyikin haluanko pullon jo valmiiksi avattuna) joten pääsin kämpille saavuttua sitä heti maistelemaan.

Tämä on siis Dōgo Beer (道後ビール) sarjan uusin tuotos, jonka on valmistanut Minakuchi-shuzōn mikropanimo. Panimo on valmistanut sakea ja shōchū:ta eli riisiviinaa jo pitkään, mutta olutta panimossa on valmistettu vuodesta 1996 lähtien. Aiemmat Dōgo olut ovat nimetty Japanissa kuuluisan Botchan -novellin henkilöhahmojen mukaan. Novellin on kirjoittanut Natsume Sōseki ja novellin tapahtumat sijoittuvat Matsuyamaan ja täällä sijaitsevaan japanin vanhimpaan yhä toiminnassa olevaan kuumavesikylpylään, Dōgo onseniin. Tässä siis yhteys.

Oluet on nimetty novellin henkilöhahmojen mukaan. Aiempien oluiden nimet ja tyylit ovat olleet Botchan (Kölsch), Madonna (Alt), ja Soseki (stout), mutta tälle en löytänyt nimeä eikä oma kielitaitoni riittänyt sen selvittämiseen, joten kutsun sitä tässä vain Weizeniksi. Aiemmin olen maistanut vain Botchania, joten nuo kaksi muuta vielä odottavat maistamistaan.

Olut kuohusi reippaasti lasiin kaadettaessa ja kuohuikin aluksi reilusti yli. Väriltään olut oli vaalean oljenkeltaista ja hyvin kirkasta. Pinnalle kertyi reilusti valkoista hyvin elastista vaahtoa, jota pysyi pinnalla pitkään.

Tyylikäs pullo, mutta näin käyttäjän kannalta huonoja,
kun tuotteita ei erota toisistaan muuten kuin korkin
väristä ja kaulaan laitetusta etiketistä (jonka olin
jo ehtinyt ottaa pullosta pois).

Dōgo Beer Weizen tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 28/50

Speksit:
Tyyli: Weizen
Maa: Japani
Alkoholi: 5,0 %
Muuta: Yksi kuuluisan Dōgo onsenin nimikko-oluista.
Mistä: Minakuchi-shuzō mikropanimon myymälä, Dōgo, Matsuyama, Japani
Tuoksu ei ole kovin herkullinen. Pullahiivainen minkä takaa sitrusta kyllä aistittavissa. Maku on sitruksinen, ehkäpä paikallisen iokan hedelmän kirpeitä makuvivahteita. Kirpeys sekoittuu kivasti pehmeään maltaisuuteen, mutta pienoinen pullahiivaisuus häiritsee myös maussa.

Suutuntuma on kevyt ja aavistuksen tunkkainen. Jälkimaussa kirpeys muuttuu hieman häiritseväksi kitkeryydeksi, joka latistaa hieman kokonaisvaikutelmaa.

Musiikiksi halusin laittaa perinteistä japanilaista Koto-soittimella soitettua musiikkia ja löysin tämmöisen Spotifysta. Omaan mieleeni Kotolla soitettu musiikki tuo yleensä rauhoittavaa tunnelmaa. Tämmöinen soi esim. monissa perinteisissä ravintoloissa taustalla. Joten tämmöistä tänään.(Lisätty musiikkisuositus. 2.5.2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti