lauantai 17. toukokuuta 2014

Hitachino Nest Beer Nipponia (常陸野ニッポニア) - Kiuchi Brewery (木内酒造)

Tässäpä toiseksi viimeisen illan olut Japanin reissulta.

Kiuchi Breweryn (木内酒造) tuotokset ovat tarjonneet tämän reissun mielenkiintoisimmat oluet. Siksipä tätä on tullut kovasti testailtuakin, vaikka muutama jäi kyllä nyt maistamatta eikä kaikkea voinut kotiinkaan roudata. Ehkäpä joskus tarjoutuu uudelleen tilaisuus maistaa niitä.

Tyylikkään näköinen pullo ja etiketti.
Sopivasti japanilaisuutta tässäkin
mukan. Ja mielestäni pullojen
ulkoasuun pitää panostaa, sillä
se on osa nautinto kokemusta.
Tälle illalle olin varannut panimon Hitachino Nest Beer Nipponian (常陸野ニッポニア), joka on niin sanotusti japanilainen "muinaisolut". No olut on ilmeisesti samaa tyyliä, jota japanin ensimmäiset oluet ovat olleet eli esikuvat ovat Britaniassa. Itse oluessa on käytetty vanhaa japanilaista ohralajiketta Kaneko Goldenia ja humalana Japanissa kehitettyä Sorachi Ace -lajiketta. 

Eli japanilaisuudella ollaan liikentäästä. Siitäpä lienee nimikin Nipponia, mikä viittaa Japanin omaan, japaninkieliseen nimeen Nihon (日本), mikä voidaan myös lausua Nippon. Japanihan kirjoitetaan kanjeilla eli japanilaisilla sanamerkeillä nichi (日 = päivä, aurinko tai Japani) ja hon (本 = kirja). Tämän oluen nimessä on kuitenkin käytetty katakanoja (eli japanilaisia tavumerkkejä, joita käytetään vain vieraperäisille sanoille) todennäköisesti tehokeinona.

Nipponia on väriltään tumman kullan keltaista, jonka pinnalle kertyy kaadettaessa kelpo kerros valkoista vaahtoa. Olut on kerrassaan houkuttelevan näköinen.

Tuoksu tuntuu hyvin miedolta. Minun nenäontelon epiteeleissäni tai aistinsoluissani lienee jotain häikkää, kun ole meinannut tällä reissula saada yhdestäkään oluesta tarkkoja tuoksuja irti. En usko, että nämä kaikki ovat näin mietoja tuoksuiltaan. Aistin kuitenkin hivenen sitrusta.

Maku tarjoilee napakkaa humalointia ja sitrusta. Jälkimaussa hieman lihakeittoa. Suutuntuma on napakan humaloinnin ansiosta aika kuiva ja täyteläinen, jota maltaisuus tukee. Mielenkiintoinen yhdistelmä, muttei nousu suosikkien joukkoon.

Tässä on tullut taasen viimepäivinä pyöriteltyä kesällä Flow festareillekin saapuvaa The Nationalia levytsoittimessa. Joten luontevasti laitan sitä tarjolle tähän kumppaniksi. Live pätkä tämän kevään kiertueelta Sydneyn Operatalolta. Ja biisinä vanha hitti Boxer levyltä eli Fake Empire. Hienostihan tuo bändi vetää. Kumpa voisikin lähteä Flowhon, mutta jäänee todennäköisesti välistä tänäkin vuonna.


Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 35/50  

Speksit:
Panimo: Kiuchi Brewery 木内酒造
Tyyli: Ale
Maa: Japani
Väri:  Golden yellow (valmistajan mukaan)
Maltaat:  Kaneko Golden
Humalat:  Sorachi Ace
Alkoholi: 6,5 %
Mistä: Alkoholikauppa, Kiay-cho, Matsuyama, JapaniEi kommentteja:

Lähetä kommentti