perjantai 9. toukokuuta 2014

Hitachino Nest Beer Red Rice Ale (レッドライス・エール) - Kiuchi Brewery (木内酒造)

Tänään teimme koko päivän retken Shikokun saaren läntisinpään kolkkaan, joka oli kapea ja pitkä niemi. Niemen toiselle puolen jää Japanin sisämeri ja toiselle Tyynivaltameri. Niemen kärjestä näkyi myös Kyushun saari.  Hieno oli paikka. Reissupäivän päätteksi oli hyvä kostuttaa suuta ja jatkoinkin lupaavaksi osoittautuneen Kiuchi Breweryn tuotteiden testailua. Nyt vuorossa Hitachino Nest Beer Red Rice Ale (レッドライス・エール). 

Näkymä Shikokun saaren läntisimmälle niemennokalle.
Edessä siintää Kyushun saari ja oikealle jää
Japanin sisämeri ja vasemmalle Tyynivaltameri.

Tämä olut sisältää hyvin vähän aineksia. Yhden humalalajikkeen ja yhden maltaan lisäksi oluessa on käytetty punariisiä. Punariisihän on riisiä, joka on värjäytynyt punaiseksi Monascus-rihmasienen vaikutuksesta. Samalla riisiin syntyy lovastatiini nimistä ainetta, jota myös (virheellisesti) monakoliini K:ksi kutsutaan. Lovastatiini on statiineihin kuuluva lääkeaine, jota estää elimistössä kolesterolin synteesiä (joka on muuten voimakkainta yöaikaan) ja tätä statiinia on edelleen myynnissä ainakin kauppanimellä Lovacol. Joten kyseessähän on siis melkein terveystuote! Hahahaa, tosiasiassahan kenelläkään tuskin tietoa paljonko tässä on lovastatiinia on. Sama pätee kaupan oleviin punariisivalmisteisiin. Ne laskevat kolesterolia, koska sisällä tableteissa/kapseleissa on mukana lovastatiinia, mutta sen pitoisuus voi vaihdella hyvinkin paljon annos- ja eräkohtaisesti.

Kaunis, hieman punertava kuparisen
värinen Ale olut. Kuvassa simpukankuoria
ja hiotuneita kiviä Tyynenmeren rannalta.
Mutta takaisin oluen pariin. Red Rice Ale on kauniin kuparisen punertava olut, joka muodostaa kaadettaessa kauniin, mutta lyhytikäisen vaahtokukan. Pullon pohjalla oli hyvin paljon paksua sakkaa, joka joutui lasiin toisessa kaadossa. Se ei näyttänyt kovinkaan herkulliselta, jolloin annoin enimpien laskeutua lasin pohjalle ja kaadoin oluen varovasti toiseen lasiin.

Tuoksussa viljateen kaltainen tuoksu, joka on luonteeltaan viljainen ja hivenen tunkkainen. Myös kirsikkaa ja jasmiinin kukkaa. Ja välillä koin häivähdyksen omaisia tuoksuja, jotka toivat mieleen hyvin paistuneen metvurstin pizzan päällä?!? Onko se nyt sitten hyvä vai ei, riippunee tilanteesta. Nyt se ei häirinnyt vaan herätteli iltapala nälkää sopivati.

Maku oli pehmenä hedelmäinen. Tulee mieleen jasmiiniriisin maku, mutta makeampana. Humalointi tuntuu hyvin mietona. Suuhun jää miellyttävä hedelmäinen jälkimaku. Suutuntuma oli pehmeä ja täyteläinen.

Ei tätä montaa pullollista kerralla joisi, mutta voisin ostaa hyvin toistenkin. Mielenkiintoinen ja maukas olut.

Musiikiksi valitsen vähän erikoisemman valinnan, joka jäi päähäni soimaan erään japanilaisen herran kuskatessa meitä tuonne niemen kärkeen. Tämä herra on suuri Suomi-fani, joten autossa kuunneltiin mm. Sibeliusta ja tuntui erikoiselta kuunnella Finlandia, kun ajoimme pitkin Shikokun vuoristoisia teitä välillä merenrantaan laskeutuen. Siis Jannea tämän kera.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 39/50

Speksit:
Panimo: Kiuchi Brewery 木内酒造
Tyyli: Ale
Maa: Japani
Katkerot: 26 IBU
Kantavierre: 1,070 OG
Maltaat: Larger
Humalat: Chinook
Alkoholi: 7,0 %
Muuta: Punariisi ja hiutaloitu mallas
Mistä: Alkoholikauppa, Kiay-cho, Matsuyama, Japani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti